Pentru a simplifica relaţia dintre autorităţile publice şi cetăţeni, astfel încât aceştia din urmă să aibă mai puţine drumuri de făcut la ghişeele instituţiilor şi mai puţine acte de depus în momentul în care solicită un serviciu public, Guvernul a aprobat recent un document destinat simplificării procedurilor și reducerii eforturilor cetățenilor de procurare a unor documente. De altfel, actul normativ a fost publicat între timp în Monitorul Oficial, iar AvocatNet.ro a prezentat aici principalele măsuri de reducere a birocraţiei prevăzute în OUG nr. 41/2016.
De altfel, întregul proces de debirocratizare a fost lansat de autorităţi în luna februarie, odată cu apariţia "Comisiei de tăiat hârtii" şi a platformei online “maisimplu.gov.ro“, acolo unde cetăţenii au în continuare posibilitatea de a propune noi soluţii de simplificare a procedurilor din prezent. Cum multe dintre sugestiile postate în cele patru luni de la lansarea programului aparţin persoanelor care deţin un permis de conducere, Executivul a adoptat mai multe măsuri menite să vină în ajutorul actualilor sau chiar viitorilor şoferi şi care se regăsesc în OUG nr. 41/2016.
Astfel, potrivit actului normativ, primele modificări vor apărea încă dinaintea susţinerii examenului pentru obţinerea permisului auto. Concret, certificatul de cazier judiciar, document ce trebuie ataşat dosarului de înscriere la şcoala de şoferi, va fi eliberat de poliţişti fără a mai fi necesară plata taxei extrajudiciare de timbru, taxă pentru care, până acum, cetăţenii erau nevoiţi să facă un drum în plus la oficiul poştal. De altfel, scutirea de taxa extrajudiciară de timbru la eliberarea cazierului judiciar se regăseşte acum în Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, document modificat în acest sens prin OUG nr. 41/2016.
Mai departe, examenul auto se va desfăşura după noi reguli: proba teoretică a acestuia va fi înregistrată video, iar cea practică va fi înregistrată audio şi video, măsuri luate de Guvern cu scopul de a reduce riscurile de corupţie în obţinerea permisului auto şi având în vedere cazurile mediatizate care au scos la iveală riscuri la adresa siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.
"Pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, modul de desfăşurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice atât video, cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susţinerea probei practice", scrie în OUG nr. 41/2016. Totuşi, noile prevederi referitoare la susţinerea examenului auto vor intra în vigoare în termen de un an de la publicarea OUG amintite, adică pe 30 iunie 2017.
Totodată, cei care trec examenul auto vor putea de-acum să plătească taxa pentru eliberarea permisului de conducere şi online, prin intermediul serviciului Internet Banking, sau prin virament bancar către contul deschis de fiecare prefectură din ţară. Pe lângă aceste două noi modalităţi, viitorii şoferi vor putea plăti în continuare şi prin intermediul variantelor clasice, respectiv numerar sau mandat poştal.
Important! Plata în numerar a taxei pentru eliberarea permiselor auto nu se mai face prin casieriile CEC Bank. Aveţi toate detaliile aici.
O altă situaţie semnalată de numeroase persoane fizice, pe care autorităţile au decis să o remedieze, face referire la transmiterea dovezii de plată, la unitatea de poliţie, a amenzilor de circulaţie încasate pe drumurile naţionale. Astfel, pentru ca şoferii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze personal pentru a depune dovada plăţii amenzii, OUG nr. 41/2016 introduce posibilitatea trimiterii documentului şi prin mijloace electronice (e-mail). Mai mult, vor fi create condiţiile pentru ca şoferii să poată achita direct pe internet amenzile rutiere, situaţie în care transmiterea dovezii de plată nici nu va mai fi necesară.
"Amenzile care se cuvin bugetului de stat pot fi achitate, prin mijloace de plată online, la instituţiile de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la unităţile Trezoreriei Statului, iar amenzile cuvenite bugetelor locale se achită, prin mijloace de plată online, prin instituţii de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcţionează, de cetăţenia, domiciliul sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei", scrie acum în Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, modificată prin intermediul documentului citat anterior.
Totodată, instituţiile publice vor fi obligate în curând să ofere contribuabililor metode alternative de plată a taxelor şi impozitelor sau a amenzilor contravenţionale, astfel încât şoferii să îşi poată plăti amenzile de circulaţie cu cardul, aceştia urmând să aibă şi posibilitatea achitării contravenţiilor prin intermediul sistemelor electronice de plată, aşa cum am precizat anterior.
Nu în ultimul rând, noi reguli se vor aplica şi în cazul procedurii de înmatriculare auto, acolo unde se va introduce posibilitatea plăţii, într-un cont unic, a tarifelor aferente confecţionării şi valorificării plăcilor cu numere de înmatriculare permanentă, de probă, temporare şi provizorii, atribuirii unui număr de înmatriculare preferenţial, păstrării combinaţiei numărului de înmatriculare, precum şi contravaloarea certificatelor de înmatriculare, a autorizaţiilor provizorii şi a permiselor de conducere.
Autorităţile competente să realizeze operaţiuni de înmatriculare, autorizare provizorie şi eliberare a permiselor de conducere încasează tarifele aferente confecţionării şi valorificării plăcilor cu numere de înmatriculare permanentă, de probă, temporare şi provizorii, atribuirii unui număr de înmatriculare preferenţial, păstrării combinaţiei numărului de înmatriculare, precum şi contravaloarea certificatelor de înmatriculare, a autorizaţiilor provizorii şi a permiselor de conducere, scrie acum în OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice,
Comentarii articol (1)