1. În ce condiţii poate fi adăugată o persoană la plata întreţinerii
Unul dintre utilizatorii Forumului AvocatNet.ro a prezentat situaţia în care se află şi care a iscat discuţii între el şi preşedintele asociaţiei de proprietari. Mai exact, utilizatorul a semnalat faptul că, deşi este vizitat doar pe timpul zilei de către părinţii săi, preţ de câteva ore, fără ca aceştia să înnopteze la el acasă, preşedintele asociaţiei vrea să îi "treacă la întreţinere" şi pe aceştia, pe motiv că ar locui acolo.
Totuşi, normele în vigoare sunt destul de clare şi stabilesc că trebuie luate în calcul la întreţinere doar persoanele care locuiesc efectiv în imobil şi cele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună. Concret, această prevedere este inclusă în normele metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, ceea ce înseamnă că preşedinteţe asociaţiei de proprietari nu are dreptul să contabilizeze la întreţinere şi persoanele care vin în vizită, mai ales în condiţiile în care acestea au domiciliul declarat într-un alt imobil şi figurează acolo la plata întreţinerii.
Mai multe detalii despre această discuţie interesantă găsiţi aici.
2. Majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele studente
Pe parcursul acestei săptămâni, o altă situaţie rezolvată cu ajutorul răspunsurilor oferite de specialiştii din Forumul AvocatNet.ro a vizat cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului oferit unei mame studente, în baza noilor prevederi legislative intrate în vigoare la 1 iulie.
Astfel, o utilizatoare a forumului a dorit să afle dacă indemnizaţia pe care a primit-o până acum (600 de lei) pentru creşterea unui copil pe care l-a născut recent, va fi majorată, atât timp cât ea urmează cursurile unei universităţi şi nu are venituri.
Răspunsul a venit de la consilierul juridic Cornel Vasile, cel care i-a dat o veste bună tinerei şi a anunţat-o că, de-acum încolo, indemnizaţia lunară primită de ea va fi de 1.063 de lei, cuantumul minim prevăzut de Legea nr. 66/2016. Întrucât indemnizaţia de creştere a copilului se plăteşte în fiecare lună pentru luna precedentă, proaspăta mămica va primi în august indemnizaţia mărită pentru iulie, aspect lămurit şi de Tudor Valeriu, consultant de resurse umane.
Mai multe despre acest subiect citiţi aici. Totodată, aici găsiţi toate noutăţile despre regulile de acordare a concediului pentru creşterea copilului.
3. Demararea lucrărilor de construcţii în lipsa unei autorizaţii
"Pot începe lucrările de construcţie a unei case atât timp cât autorizaţia de construire nu a fost emisă", a întrebat un alt utilizator al forumului la începutul acestei săptămâni. În interval de câteva minute, acesta a aflat că o astfel de măsură nu este posibilă, fiind nevoit astfel să aştepte eliberarea autorizaţiei de către autorităţile administraţiei publice locale, chiar dacă acestea, practic, nu au respectat termenul prevăzut de lege pentru emiterea documentului.
De altfel, utilizatorului amintit i-a fost prezentat şi cadrul legal care reglementează o astfel de situaţie. Concret, avocatul Dan Antohe a făcut trimitere la prevederile art. 13 din Norma metodologică de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, acolo unde este precizat că "executarea lucrărilor de construcţii este permisă numai în baza şi cu respectarea unei autorizaţii de construire/desfiinţare emisă de autorităţile administraţiei publice locale, la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil - teren şi/sau construcţii - identificat prin număr cadastral, în condiţiile Legii".
Informaţii suplimentare aveţi aici.
4. Înregistrarea în avans în Revisal a încetării unui contract de muncă
Un alt subiect interesant dezbătut zilele acestea a vizat registrul general de evidenţă a salariaţilor şi posibilitatea de a opera încetarea unui contract individual de muncă (CIM) înainte ca acest lucru să se producă efectiv.
Pe scurt, utilizatoarea forumului nostru a prezentat situaţia în felul următor: "Am o încetare de contract pe data de 11 august, dar eu intru în concediu pe 8 august, astfel că nu pot opera încetarea în ziua de 11 august. În aceste condiţii, pot opera pe data de 8 august încetarea, iar la data la care îşi produce efectele să trec data de 11 august?".
Un răspuns în acest sens nu a întârziat să apară, consultantul de resurse umane Tudor Valeriu fiind cele care a lămurit situaţia. Astfel, potrivit HG 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, atât timp cât persoană responsabilă de completarea în Revisal a luat cunoştinţă de încetarea CIM (a fost emisă o decizie în acest sens) înainte de data încetării efective, ea poate face înregistrarea în Revisal şi înainte de data încetării CIM.
Cu alte cuvinte, utlizatoarea noastră poate înregistra în Revisal, pe data de 8 august, încetarea CIM ce îşi va produce efectele din 11 august, atât timp cât a luat cunostinţă de evenimentul ce a determinat încetarea contractului de muncă.
Mai multe pe acest subiect aflaţi de aici.
5. Cum îmi anunţ angajatorul că sunt însărcinată dacă abia m-am angajat
Tot în cursul acestei săptămâni, o utilizatoare a forumului îşi punea problema dacă riscă concedierea în momentul în care îşi va anunţa angajatorul că este însărcinată, în condiţiile în care este angajată de doar o lună de zile.
În acest sens, legea prevede clar că o salariată nu poate fi concediată în momentul în care anunţă angajatorul că este gravidă (detalii în acest articol). Astfel, potrivit OUG nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, salariata trebuie mai întâi să se ducă la medicul de familie pentru a obţine un document care să ateste că este însărcinată.
Odată obţinut acest document, salariata trebuie să înştiinţeze angajatorul, mai precis departamentul de resurse umane al companiei la care lucrează, prin depunerea unei copii de pe documentul eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate, după caz. De altfel, aşa cum şi consilierul juridic Cornel Vasile a precizat, copia documentului medical trebuie prezentată în cel mult cinci zile lucrătoare de la data eliberării.
Detalii, aici.
Comentarii articol (2)