Petre Ciobanu, un bucureştean în vârstă de 48 de ani, a fost diagnosticat cu cancer de colon şi multiple metastaze hepatice în 2013, iar de atunci a suferit trei intervenţii chirurgicale complexe, toate efectuate în departamentul de Chirurgie Oncologică al Spitalului Sf. Ioan din Bucureşti, condus de profesorul Niculae Iordache.
Colonoscopia a arătat rapid care era problema: o tumoare mare, imediat după anus. Ulterior, tomografia abdominală a arătat cât de gravă este situația, diagnosticând și multiple metastaze hepatice. Avea nevoie de un chirurg, iar cel pe care l-au întâlnit cei doi soţi la spital i-a pus pe gânduri pentru că era prea tânăr.
„Am crezut inițial că este mai puțin experimentat, așa că am început să întreb, să bat spitalele, să văd ce se poate face pentru soțul meu. Medici renumiți nu au vrut să se bage, pentru că operația era foarte grea, iar riscurile destul de mari. Toți îmi spuneau «Nu garantăm»”, își amintește soția.
După trei cure de citostatice făcute pentru a reduce tumoarea, chirurgul Octav Ginghină și-a asumat să îl opereze, iar familia Ciobanu a decis să meargă pe mână lui. „Tratamentul a mers foarte bine, probabil și pentru că e tânăr. A urmat operația cu radioablatie la ficat, tăierea acelei tumori de la ficat și o altă intervenție pentru anus contra naturii. Cea mai complicată intervenție a durat zece ore”, mai povestește aceasta.
De altfel, prima intervenție chirurgicală a constat în rezecția jumătății stângi a ficatului împreună cu radioablatia unei metastaze din ficatul drept, precum și extirparea tumorii rectale. Ulterior, după un an, a mai fost rezecată o metastază aparută în timpul tratamentului chimioterapic și a fost reintegrat colonul în tranzit.
“A fost o încercare, mai ales prima intervenție. Abia venisem din Belgia, echipa de chirurgie hepatică era chiar la început, dar am avut susținerea totală a colegilor, în operații fiindu-mi mereu alături doctorul Răzvan Iosifescu, iar la capul pacientului veghea medicul anestezist Camelia Călin”, povestește dr. Ginghină.
"Astăzi, granițele chirurgiei în cancerul colorectal cu metastaze hepatice au fost mult extinse, putând aborda cazuri mult mai complexe, care în trecut erau pur și simplu declarate inoperabile. Totuși, chirurgia este doar o etapă în cadrul unui tratament complex multi-disciplinar la care participă oncologul și radioterapeutul", mai spune medicul chirurg.
După cele trei intervenții complexe, domul Petre Ciobanu încă urmează tratamentul cu citostatice, însă și-a revenit foarte bine și a început să ia în greutate. Cât despre dorința de a se trata în afară țării, el spune că nu a avut-o niciodată: „Cât îl am pe domnul doctor Ginghină, nu merg nicăieri”, a concluzionat pacientul.
Articol preluat de pe www.daruiesteviata.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (3)