Primele efecte ale legii hipermarketurilor: Produsele românești se răresc pe rafturi, titrează capital.ro
Legea care impune ca hipermarketurile să vândă mai multe produse româneşti are un efect de bumerang şi ameninţă chiar prezenţa acestora pe rafturi. Problemele neprevăzute de iniţiatori apar acum în renegocierea contractelor dintre producători şi comercianţi.
Primele probleme de care se lovesc producătorii şi comercianţii se referă la încheierea unor noi contracte, conforme cu noua legislaţie. Actul normativ lasă loc de multe interpretări, motiv pentru care ambele tabere stau la masa negocierilor cu avocaţii lângă ei. „S-a creat un blocaj. Există riscul să scadă comenzile hipermarketurilor, în condiţiile în care trebuie să factureze toată marfa la recepţie. Iar majorarea costurilor de logistică nu va fi rentabilă pentru comercianţi, dacă livrarea se face mai des. Legea nu are norme de aplicare şi nu reglementează aceste probleme. Riscăm să vedem exact efectul contrar al legii, respectiv ca rafturile să se golească“, a explicat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.
O altă problemă ridicată este cea a serviciilor oferite contracost de hipermarketuri cu privire la logistică. „Niciun producător, oricât de mare ar fi, nu are capacitate pentru transportul, depozitarea şi aranjarea la raft a produselor pe care le vinde în magazinele mari“, a completat Minea.
Mulţi români au renunţat la vacanţele în străinătate. Ce destinaţii interne au avut de câştigat, notează evz.ro
Vânzările de servicii turistice pentru litoralul românesc au crescut cu 40%, în timp ce vânzările pentru staţiuni balneare, montane şi Delta Dunării au crescut cu 114% faţă de perioada similară a anului trecut, atentatele din străinătate contribuind într-o bună parte la aceste alegeri, spune Lucia Morariu, proprietara agenţiei de turism Eximtur din Cluj -Napoca.
“Atât litoralul românesc, Delta Dunării, staţiunile balneare precum Băile Felix, Sovata, Herculane, Călimăneşti - Căciulata, Covasna sau Vatra Dornei, dar şi regiuni precum Bucovina au fost foarte solicitate de turiştii români. Cererea pentru vacanţele în ţară este în creştere datorită siguranţei pe care o oferă ca destinaţie turistică România, dar şi datorită investiţiilor realizate de unii hotelieri în modernizarea unităţilor de cazare şi a programelor de divertisment”, a declarat Morariu.
Comentarii articol (0)