Firma medie are cinci angajaţi şi doi acţionari. 20% din societăţi au sediul acasă la patroni, anunță Adevărul.ro.
În România funcţionează mai puţin de 800.000 de societăţi comerciale, adică 40 de firme la mia de locuitori. Acestea au 1,2 milioane de acţionari sau asociaţi şi 3,7 milioane de salariaţi, arată statisticile oficiale.
La data de 30 iunie 2016, în România erau înregistrate 796.576 de persoane juridice (societăţi comerciale), din care 207.153 de firme cu capital străin, şi 385.710 persoane fizice autorizate (întreprinzători particulari), arată datele centralizate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) consultate de „Adevărul“. Având în vedere că - potrivit Institutului Naţional de Statistică - populaţia României este de 19,8 milioane de locuitori, putem spune că România are 40,2 firme la mia de locuitori - o pondere foarte mică în raport cu media de 75 de firme la mia de locuitori consemnată în Uniunea Europeană.
Străinii care au cumpărat pământ românesc pe ultima sută de metri înainte de schimbarea legii. Apare un nou latifundiar, scrie economica.net.
Anul acesta s-au efectuat peste 30 de tranzacţii cu terenuri arabile mai mari de 30 de hectare. Şase dintre investitori sunt cetăţeni sau companii înregistrate în afara ţării, care profită de legislaţia încă permisivă în ceea ce priveşte accesul străinilor la terenul arabil românesc. Ministerul Agriculturii pregăteşte un act normativ cu noi restricţii pentru străini.
Cea mai mare suprafaţă de teren arabil cumpărată în perioada ianuarie 2016 şi până în prezent şi pentru care există un aviz final de acceptare a tranzacţiei are 100 de hectare şi se află pe raza comunei Santa Mare din judeţul Botoşani.
Cumpărătorul, un fost arendaş, este SC Taravonja SRL, o companie înfiinţată în 2014 de către o familie de fermieri din Germania. Aceştia au cumpărat terenul, în două loturi a câte 50 de hectare, pentru 4,5 milioane de lei (aproximativ 1 milion de euro) pentru a-şi întregi ferma din regiune ce se întinde pe aproximativ 800 de hectare, potrivit unor surse din piaţă.
România, împărţită în două de preţul gazului. De ce Nordul plăteşte cu 15% mai mult decât Sudul, titrează Capital.ro.
Preţul gazului pe care îl plăteşte populaţia din România nu este acelaşi pentru toată ţara, în ciuda faptului că este un preţ reglementat de ANRE. Jumătate dintre români plătesc mult mai mult decât celaltă jumătate.
Explicaţiile acestui decalaj dintre regiuni vin din anii trecuţi , dar ţin şi de specificul zonal. Concret, există doi mari furnizori de gaz în România, care acoperă circa 90% din consumul celor trei milioane de gospodării legate la reţeaua de gaz: E.ON, pentru jumătatea de nord a ţării, Transilvania, Moldova, plus Banatul, şi ENGIE (fostul GDF Suez), pentru regiunea Muntenia, fără Dobrogea.
De la 1 iulie 2016, clienţii E.ON plătesc gazul la un preţ final, cu TVA, de 151 de lei/MWh, iar clienţii ENGIE plătesc doar 130 de lei/MWh, mai puţin cu 14%. Preţul gazului a scăzut, faţă de 30 iunie, în cazul E.ON, cu 2,8%, iar în cazul ENGIE, cu 3,2%.
Comentarii articol (0)