Vă prezentăm o parte dintre aceste măsuri:
Pensia anticipată
Pensia anticipată, în Italia, permite retragerea din activitate cu până la trei ani înainte de pensionarea la limită de vârstă. De exemplu, în 2017, vor putea ieși la pensie persoanele născute între anii 1951 și 1953.
Persoanele care ies la pensie pot beneficia de un împrumut bancar pe care-l pot rambursa în 20 de ani de la ieșirea la pensie.
Pe lângă beneficiile anunțate există și penalizări ce se traduc prin reducerea pensiei. Reducerea se stabilește în funcție de venituri (este mai mare pentru veniturile mai mari) și de motivul solicitării pensiei anticipate (reducerea este mai mare pentru cei ce au decis să iasă la pensie anticipat și mai mică pentru cei ce au fost disponibilizați). Reducerea variază între 1% pe an și 7-8% pe an, în cazuri extreme.
Reunirea contribuțiilor se va face fără costuri suplimentare
Reunirea contribuțiilor permite cumularea contribuțiile efectuate către diverse fonduri de pensii, fără a mai fi nevoie de plăți suplimentare, așa cum se întâmplă acum.
Contribuțiile reunite vor fi folosite la calculul pensiei pentru limită de vârstă, dar și a pensiei anticipate.
Valoarea pensiei se va calcula proporțional cu contribuțiile la fiecare fond de pensii, în condițiile în care fiecare fond de pensii are propriul sistem de calcul. Este un lucru bun nu doar pentru cei care fie au lucrat în sectorul privat, fie au lucrat în sectorul public, ci și pentru cei ce au studii superioare și acum pot adăuga perioada de studiu la vechimea în muncă.
Este o măsură bună și pentru specialiștii care, la începutul carierei, au vărsat contribuțiile în așa-numitele fonduri separate.
Plafonul pentru care se plătește un bonus de 500 de euro să fie mărit până la 13.000 de euro
Una dintre măsurile care urmează să fie incluse în Legea Bugetului este legată de mărirea plafonului până la care se oferă un bonus de 500 de euro, pentru pensionarii cu venituri mici. În momentul de față aproximativ 2 milioane de persoane beneficiază de acest bonus, adică cei care au venituri anuale mai mici de 10.000 de euro.
Odată cu mărirea acestui plafon până la valoarea de 13.000 de euro pe an, se va mări numărul celor ce vor beneficia de acest bonus cu 2 milioane de persoane.
Mărirea valorii venitului pentru care nu se plătesc taxe
Limita venitului pentru care nu se plătesc taxe și impozite este de 7.750 de euro pe an pentru pensionarii cu vârsta mai mică de 75 de ani și de 8.000 de euro pe an pentru pensionarii cu vârsta mai mare de 75 de ani.
Se dorește mărirea acestui plafon până la valoarea de 8.124 de euro pe an, valoare identică cu cea pentru care angajații nu plătesc taxe și impozite.
În Legea Stabilității 2015 este stipulată o mică creștere a acestei valori, dar și intenția de a crește această valoare până la valoarea amintită anterior, în așa fel încât toate categoriile de persoane să beneficieze de același tratament.
Cei ce au lucrat înainte de vârsta majoratului să primească între patru și șase luni de contribuție suplimentare
Se dorește ca, persoanele ce au lucrat înainte de vârsta majoratului (între 14 și 18 ani) și au contribuit la fondurile de pensii, să primească un bonus de contribuție cuprins între patru și șase luni și să le permită să se pensioneze după o contribuție la fondul de pensii de timp de 41 de ani.
În urma discuțiilor tehnice între guvern și sindicate, această măsură a fost descrisă ca fiind costisitoare. Adoptarea măsurii depinde de cum se va interpreta contribuția la fondul de pensii efectuată între 14 și 18 ani: dacă e suficientă doar o lună de contribuție, așa cum se dorea inițial, sau perioada de contribuție trebuie să ajungă la un an, caz în care măsura devine fezabilă.
Comentarii articol (3)