Creșterea TVA va avea loc începând cu anul 2017 și va avea un efect imediat asupra costurilor și puterii de cumpărare. Această creștere va avea loc în două etape:
- în 2017 - de la 22% la 24% și de la 10% la 13% pentru TVA-ul redus;
- în 2018 - de la de la 24% la 25%.
TVA-ul redus, care în prezent este de 10%, este aplicat întreținerii și renovării clădirilor, dar și achiziției bunurilor finite, bunuri care sunt folosite la renovarea clădirilor (uși, ferestre, instalații sanitare, boilere etc). Această facilitate se aplică în cazul în care cumpărătorul este chiar beneficiarul lucrării sau firma ce execută lucrarea de renovare.
Motivele majorării TVA
Concesiile fiscale acordate în Italia dezechilibrează politica fiscală a statului, Italia fiind țara de pe ultimul loc în clasamentul privind veniturile din TVA. Scopul Guvernului italian este de a reduce evaziunea fiscală, dar adoptarea măsurii de creștere a TVA-ului poate avea și efecte negative.
În raportul anual asupra finanțelor publice, Curtea de Conturi precizează că este imposibilă evitarea creșterii taxei pe valoarea adăugată dacă nu se reduc cheltuielile publice și dacă nu cresc încasările din impozitul pe venit.
Curtea de Conturi arată, în același raport, că ceea ce se întâmplă este o adevarată fugă de plata impozitului pe venit, lucru care s-a accentuat și a devenit un soi de “scurtătură” folosită de anumite persoane sau grupuri ca urmare a întârzierilor și dificultăților apărute în calea reformei fiscale ce-și propune să reducă povara fiscală.
Efectele creșterii TVA-ului
Legea Stabilității 2016 are impact și asupra clauzei de salvgardare în legătură cu accizele la carburanți, pentru 2017 și 2018 fiind prevazute creșteri ale accizei la benzină. Italienii vor suporta costuri mai mari, în următorii trei ani, generate de creșterea TVA-ului și a accizelor la combustibili.
Creșterea de taxe reprezintă o presiune suplimentară pentru economie, care este deja caracterizată printr-o stagnare a consumului. Prețurile mărite care rezultă din creșterea TVA-ului pot descuraja italienii să cumpere bunuri de uz curent. Se estimează că, odată cu creșterea TVA-ului, o gospodărie își va mări costurile anuale cu aproximativ 400 de euro în 2017 și cu aproximativ 500 de euro în anul 2018, acesta fiind anul în care TVA-ul ajunge la valoarea maximă (25%). De asemenea, se preconizează că inflația va crește, atingând valoarea de 1,72%.
Această creștere de TVA va afecta toată populația Italiei, nu doar anumite categorii, așa cum se întâmplă acum. Acest lucru va duce, într-o primă fază, la o reducere a inegalității impozitării.
Comentarii articol (1)