Articol scris de Andrei Ene, Managing Partner - Accountable.
În materialul care urmează detaliem procedura de solicitare a înregistrării în scopuri de TVA prin opțiune: de ce ar trebui un întreprinzător să solicite înregistrarea dacă nu este obligat, cum face solicitarea, ce răspunsuri poate primi de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și care sunt consecințele acestora.
Ce este TVA
TVA este abrevierea de la taxa pe valoarea adăugată, cea mai populară metodă de taxare a consumului în Europa, Japonia și în multe alte țări. Prin sistemul TVA, toate persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt obligate să adauge TVA la prețul de vânzare al serviciilor și mărfurilor vândute, iar cel care suportă integral taxa este consumatorul final, persoană fizică sau persoană juridică neimpozabilă.
Acesta nu poate recupera TVA aferentă achizițiilor sale, dar persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA pot recupera TVA aferentă serviciilor și mărfurilor care sunt achiziționate cu scopul de a produce alte bunuri și servicii ce vor fi vândute altor agenți economici sau direct consumatorului final. În acest fel, TVA suportată de către fiecare persoană impozabilă este direct proporțională cu valoarea adăugată de către ea însăși.
Operatorii economici înregistrați în scopuri de TVA țin separat evidența pentru TVA încasată de la clienți și TVA plătită la furnizori și, la finalul perioadelor fiscale, dacă TVA încasată este mai mare decât TVA plătită, se cheamă că au TVA de plată la bugetul de stat, iar dacă TVA încasată este mai mică decât TVA plătită, se cheamă că au TVA de recuperat. În anumite condiții, TVA de recuperat poate fi solicitată de la bugetul de stat, autoritățile fiind obligate să ramburseze aceste sume persoanei impozabile.
De ce aș solicita TVA prin opțiune
În România, la depășirea plafonului de 220.000 de lei (cifră de afaceri anuală, plus avansuri emise), statul obligă agenții economici să solicite înregistrarea în scopuri de TVA și să aplice TVA la prețurile de vânzare. Totuși, sunt situații în care chiar și cei aflați la început de drum pot fi interesați să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, deoarece situația lor financiară va arăta mai bine în acest fel. În principiu, aceste situații sunt cele în care agenții economici fac încă de la început achiziții consistente de bunuri și servicii purtătoare de TVA și se dorește ca TVA aferentă acestor achiziții să fie dedusă la un moment dat.
Iată mai jos câteva exemple concrete de astfel de situații:
- deschidere restaurant ce va achiziționa aparatură profesională de bucătărie;
- înființare firmă de transport marfă ce va achiziționa mașini pentru realizarea obiectului de activitate;
- deschidere orice tip de societate care va vinde în UE, dar va realiza cheltuielile în România (conform taxării inverse, aceste societăți nu colectează TVA de la clienți, ci doar plătesc TVA furnizorilor din România și atunci TVA plătită este permanent mai mare decât TVA încasată).
Sunt, desigur, și situații în care este recomandat, din punct de vedere fiscal, să se amâne pe cât posibil înregistrarea în scopuri de TVA și, deci, evitarea înregistrării prin opțiune. Astfel de situații ar fi, de exemplu, cele în care se prestează servicii profesionale și nu se realizează cheltuieli considerabile cu furnizori înregistrați în scopuri de TVA: proiectare, consultanță, contabilitate, avocatură etc.
Cum solicit TVA prin opțiune
Conform legislației în vigoare, solicitarea pentru înregistrarea în scopuri de TVA prin opțiune se face în baza formularului 088, care este foarte complex. Acest formular se completează electronic, într-un fișier pdf, și se depune offline la ghișeele ANAF, împreună cu documentele suport solicitate. În principiu, formularul 088 se completează cu următoarele informații:
- datele de identificare ale persoanei impozabile;
- date privind asociații și administratorii;
- detalii cu privire la locul desfășurării activităților economice;
- descrierea activităților economice;
- istoricul asociaților și administratorilor;
- indicarea conturilor bancare ale societății;
- descrierea modului în care se țin evidențele contabile;
- detalii despre salariați;
- veniturile realizate de asociați și istoricul de pregătire profesională și muncă al administratorilor.
Persoanele impozabile care doresc înregistrarea în scopuri de TVA încă de la înființare pot completa și depune formularul 088 în aceeași zi cu depunerea documentației de înregistrare la Registrul Comerțului. În această situație, pe lângă formularul 088, se mai completează și formularul 098. Acesta din urmă conține o singură pagină, în care se completează datele de identificare și se exprimă opțiunea dorită.
În urma depunerii formularului 088, persoana impozabilă poate primi decizia ANAF sau poate fi invitată la sediul autorității pentru a demonstra intenția și capacitatea de a realiza activități economice. Dacă sunt aduse clarificările dorite, ANAF va emite decizia, iar dacă nu, dosarul se transferă la Antifraudă. Personalul de la Antifraudă va efectua un control inopinat la sediul persoanei impozabile în urma căruia va întocmi un raport ce va sta la baza emiterii deciziei cu privire la solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA.
Ce răspuns pot primi în urma solicitării de înregistrare în scopuri de TVA prin opțiune
Răspunsul cu privire la înregistrare se comunică persoanei impozabile prin decizia ANAF. Dacă decizia este favorabilă, autoritatea fiscală va emite certificatul de înregistrare în scopuri de TVA și persoana impozabilă va contabiliza TVA începând cu data ridicării deciziei favorabile.
Dacă decizia este nefavorabilă, persoana impozabilă va continua să funcționeze ca neînregistrată în scopuri de TVA până la data depunerii unei noi solicitări de înregistrare în scopuri de TVA prin opțiune sau până la data depășirii plafonului de 220.000 de lei, momente în care persoana impozabilă va intra din nou în analiză.
Foarte important de reținut este faptul că decizia de întregistrare poate fi nefavorabilă chiar și când persoana impozabilă a depus în mod obligatoriu solicitarea de înregistrare ca urmare a depășirii plafonului de 220.000 de lei (cifră de afaceri anuală). În acest caz, persoana impozabilă va contabiliza numai TVA încasată, pe care o va vira integral la bugetul de stat fără să aibă posibilitatea de a deduce TVA plătită furnizorilor.
Util de știut: Accountable și AvocatNet.ro pun la dispoziția întreprinzătorilor un serviciu dedicat în mod special celor aflați la început de drum, care au nevoie de suport și consultanță. Prin acest serviciu puteți beneficia de ÎNFIINȚAREA FIRMEI GRATUIT dacă alegeți să semnați un contract de prestări servicii cu Accountable. Pentru cei interesați, studierea detaliiilor și solicitările se pot face aici.
Comentarii articol (0)