În funcție de aceste variabile, pentru companiile locale mai pot să apară și alte obligații declarative sau de înregistrare la autoritățile fiscale din România.
Companii scutite de la plata TVA și companii publice din România
Pentru serviciile achiziționate de companii scutite de la plata TVA și companii publice de la companii din UE plătitoare de TVA, care au un cod valid de TVA, companiile din România trebuie să se înregistreze din punct de vedere TVA pentru tranzacțiile intracomunitare prin declarația 091.
De asemenea, trebuie:
- să se înregistreze în Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) și
- să completeze declarația 390 VIES în lunile în care sunt tranzacții cu companii din UE.
Factura se va face de către furnizorul din UE fără valoarea TVA.
Compania din România trebuie:
- să depună decontul special de TVA - cod 301 și
- să plătească TVA-ul aferent catre ANAF.
Înregistrarea TVA pentru tranzacții intracomunitare va rămâne valabilă pentru perioada până la sfârşitul anului calendaristic şi cel puţin pentru anul calendaristic următor. Compania din România va utiliza codul de TVA doar pentru tranzacțiile cu companii din UE, nu și pentru tranzactiile interne sau companii din afara UE.
Compania din România trebuie să platească TVA-ul calculat aplicând cota de TVA din România (20% începând cu 2016).
Compania din România
- va reflecta plata TVA-ului în contul 446 „Alte impozite și taxe” și
- va depune declarația 390 VIES.
Pentru serviciile achiziționate de la companii din UE neplătitoare de TVA, companiile scutite de TVA în România nu sunt obligate să se înregistreze din punct de vedere al TVA prin declarația 091. Tanzacțiile nu se vor înregistra în declarația 390 VIES, iar doar pentru aceste tranzacții compania din România nu trebuie să se înregistreze în ROI.
Pentru achizițiile de servicii efectuate de companii scutite de la plata TVA și companii publice, de la companii din afara UE, nu există obligația înregistrării din punct de vedere al TVA. De asemenea, pentru tranzacțiile cu furnizori din afara UE, nu trebuie să se înregistreze în Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) și nu va întocmi declarația 390 VIES. Factura se va face de către furnizorul din afara UE cu TVA-ul țării respective. Valoarea TVA-ului se va include în valoarea serviciului, cheltuiala cu TVA-ul fiind deductibilă.
Companii plătitoare de TVA din România
O companie plătitoare de TVA din UE, care livrează servicii către o companie din România care este plătitoare de TVA, va emite o factură fără valoarea TVA, indiferent dacă serviciul este efectuat în România sau în altă țară.
Compania din România trebuie să verifice valabilitatea codului de TVA al furnizorului (se poate face aici).
De asemenea, compania românească trebuie să colecteze TVA și în același timp să deducă TVA. Se face nota contabilă 4426 = 4427 cu valoarea TVA aplicând 20% (începând cu 2016) la valoarea serviciilor achiziționate. Per total tranzacție TVA colectat se compensează cu TVA-ul deductibil, iar compania nu trebuie să plătească TVA-ul. Se va înregistra în decontul de TVA cod 300 la rândul 7 valoarea TVA colectat, iar la rândul 20 se trece TVA-ul deductibil. Achizițiile de servicii intracomunitare se reflectă doar în jurnalul de cumpărări.
Compania din România mai trebuie:
- să fie înregistrată în Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) și
- să declare tranzacția în declarația 390 VIES în luna în care s-a efectuat tranzacția.
Pentru serviciile achiziționate de la companii din UE neplătitoare de TVA, compania nu este obligată să se înregistreze în Registrul Operatorilor Intracomunitari. Tranzacțiile nu se vor înregistra în declarația 390 VIES. Nu se va face nota 4426= 4427.
Totuși, în general, legislația din UE prevede obligativitatea înregistrării din punct de vedere al TVA pentru companiile care prestează servicii către o companie plătitoare de TVA dintr-o altă țară membră UE.
O companie plătitoare de TVA din afara UE, care livrează servicii către o companie din România care este plătitoare de TVA, va emite o factură fără TVA, indiferent dacă serviciul este efectuat în România sau în altă țară.
În această situație, compania din România trebuie:
- să verifice valabilitatea codului de TVA al furnizorului.
- să colecteze TVA și în același timp să deducă TVA. În acest scop, se face nota 4426 = 4427 cu valoarea TVA aplicând 20% (începând cu 2016) la valoarea serviciilor achiziționate. Per total tranzacție, TVA colectat se compensează cu TVA-ul deductibil, iar compania nu trebuie să plătească TVA-ul. Se va înregistra in decontul de TVA cod 300 la randul 7 valoarea TVA colectat, iar la rândul 20 se trece TVA-ul deductibil.
Achizițiile de servicii din afara Comunității UE se reflectă doar în jurnalul de cumpărări.
Pentru serviciile achiziționate de la companii din afara UE neplătitoare de TVA, nu se va face nota 4426= 4427. Achiziția se reflectă în declarația 300 la rândul 26, iar în jurnalul de cumpărări - la rândul destinat achizițiilor de servicii.