Ordinul ministrului educației naționale și cercetării ştiințifice nr. 5079/2016 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 720 din 19 septembrie 2016.
- Noul regulament al şcolilor stabileşte, printre altele, că sunt interzise în mod expres atât implicarea elevilor sau a personalului unității de învățământ în strângerea fondurilor, cât și constituirea fondurilor (cum ar fi cel de protocol) pentru derularea examenelor/evaluărilor naționale.
- În schimb, părinţii elevilor au posibilitatea voluntară de a susține financiar o clasă, prin strângerea de cotizații voluntare de la membrii asociației de părinți și atragerea de fonduri bănești și donații de la persoane fizice sau juridice (colectate de asociație cu respectarea legii).
- Mai multe detalii despre acest subiect citiţi aici, în timp ce de aici aflaţi care sunt drepturile şi obligaţiile elevilor, profesorilor şi părinţilor în acest an şcolar.
- Intrare în vigoare: 19 septembrie 2016.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 723 din 19 septembrie 2016.
- Prin intermediul actului normativ citat, autorităţile au reorganizat sistemul asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), fiind introduse mai multe noutăţi, cum ar fi plata în rate a asigurării auto, suspendarea acesteia atunci când maşina nu este folosită şi compensarea directă a daunelor suferite într-un accident de circulaţie.
- În plus, pe lângă stabilirea noului cadru legal al RCA, documentul dispune că Autoritatea de Supraveghere Financiară este împuternicită să stabilească, până pe 18 octombrie, o plafonare a tarifelor aplicabile acestor asigurări.
- Detalii, aici şi aici.
- Intrare în vigoare: 19 septembrie 2016.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi pentru modificarea și completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 727 din 20 septembrie 2016.
- Potrivit noului act normativ, creditele garantate cu imobile, ce sunt contractate în monedă străină, vor putea fi convertite în orice moment, la cererea consumatorilor. Regula se va aplica doar în cazul contractelor de credit ce vor fi încheiate începând cu data de 30 septembrie, nu și celor deja aflate în derulare la acel moment.
- Totodată, documentul menţionat mai stabileşte că, de la anul, activitatea de recuperare creanţe va putea fi desfăşurată numai de către entităţile înregistrate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.
- Informaţii suplimentare găsiţi aici şi aici.
- Intrare în vigoare: 30 septembrie 2016.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 53/2016 pentru modificarea şi completarea art. 14 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 725 din 20 septembrie 2016.
- De săptămâna trecută, activitatea acționarilor în Adunările Generale ale Acționarilor operatorilor economici la care statul deține direct sau indirect o participație majoritară este considerată sarcină de serviciu pentru angajații acționarului și nu mai este remunerată (se desfăşoară în baza unui mandat cu titlu gratuit).
- Mai multe, aici.
- Intrare în vigoare: 20 septembrie 2016.
Ordinul ministrului fondurilor europene nr. 1853/2016 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „SOLIDAR - Sprijin pentru consolidarea economiei sociale“, aferentă Programului operaţional Capital uman 2014-2020 (POCU 2014-2020), axa prioritară 4 „Incluziunea socială şi combaterea sărăciei“, obiectivul specific 4.16 „Consolidarea capacităţii întreprinderilor de economie socială de a funcţiona într-o manieră autosustenabilă“ a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 725 din 20 septembrie 2016.
- Prin intermediul acestei linii de finanţare, căreia îi sunt alocate 20 de milioane de euro, întreprinderile sociale de pe teritoriul ţării, cu excepţia celor din regiunea Bucureşti-Ilfov, pot obţine un sprijin financiar cuprins între 40.000 şi 100.000 de euro.
- Depunerea proiectelor de către persoanele interesate se poate face online, până cel târziu la data de 14 noiembrie.
- Citiţi aici toate informaţiile necesare.
- Intrare în vigoare: 20 septembrie 2016.
Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 20/2016, a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 733 din 21 septembrie 2016.
- Decizia ICCJ, care produce efecte la nivelul întregii ţări, stabileşte că în cazul în care un salariat lucrează, deşi contractul său individual de muncă este suspendat, angajatorul poate fi sancţionat cu o amendă cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.
- Conform Codului muncii, o persoană fizică se poate obliga să presteze muncă pentru şi sub autoritatea unui angajator, în schimbul unui salariu, doar în baza unui contract individual de muncă.
- Detalii, aici.
- Intrare în vigoare: 21 septembrie 2016.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra domeniului achiziţiilor publice a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 738 din 22 septembrie 2016.
- Potrivit documentului, care transpune în legislaţia noastră directivele europene, întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) care participă la licitaţii publice nu mai beneficiază de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie.
- Prin urmare, firmele mici participă acum în aceleași condiții ca și ceilalți operatori economici la procedurile de atribuire a contractelor de achiziții publice și a contractelor de concesiune de lucrări și servicii.
- Informaţii pe larg găsiţi în acest articol.
- Intrare în vigoare: 22 septembrie 2016.
Decizia Curţii Constituţionale nr. 581/2016 referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 737 din 22 septembrie 2016.
- Prin această decizie, judecătorii CCR au stabilit că acordarea de pensii speciale pentru primarii şi viceprimarii, precum şi preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene cu cel puţin un mandat la activ este neconstituţională.
- De altfel, a fost pentru a doua oară când magistraţii Curţii au găsit că proiectul de lege analizat nu respectă prevederile Constituţiei şi nici nu indică o sursă concretă de finanţare a unei asemenea cheltuieli bugetare.
- Detalii, aici.
- Intrare în vigoare: 22 septembrie 2016.
Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei a fost republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 739 din 23 septembrie 2016.
- Legea privind procedura adopţiei, modificată şi completată prin intermediul mai multor acte normative, a fost republicată în Monitorul Oficial, dându-se textelor o nouă numerotare.
Comentarii articol (0)