Proprietarii locuințelor care obțin venituri din chirii fără să le declare organului fiscal au intrat în atenția ANAF, potrivit declarațiilor recente ale președintelui Agenției, Dragoș Doroș. Obligația de declarare a veniturilor obținute din chirii nu este nicidecum nou-introdusă în legislația fiscală, cu toate acestea, mult prea puțini dintre cei care închiriază aleg să se supună legii fiscale.
"Am observat o tendința accentuată de nedeclarare, ceea ce este în contradicție cu legea, si am stabilit o strategie: primul pas, îi vom informa, apoi ne vom duce direct la asociațiile de proprietari în punctele unde știm că există o concentrare mai mare. Pasul doi este că vom merge în control. Raportat la numărul total de locuințe, rata contractelor de închiriere este destul de mică. Nu aș vrea să dau cifre în momentul acesta, pentru că tocmai asta este una dintre strategiile noastre în momentul de față. Sunt sute de mii de contracte, dar ar trebui să fie mult mai multe. Un proprietar care nu declară aceste venituri riscă penalități, majorări, deci să plătească mult mai mult decât dacă s-ar conforma voluntar. Ideea nu este să facem plângeri penale, ci să încasăm venituri la bugetul de stat și fiecare cetățean să-și îndeplinească datoria. O să crească numărul de declarări în momentul în care își vor da seama că e mai avantajos să declari" - Dragoș Doroș, președintele ANAF, declarații date astăzi pentru postul de radio EuropaFM.
Strategia pe care ANAF intenționează să o adopte în continuare presupune două etape. Într-o primă etapă, proprietarii vor fi informați cu privire la obligația declarativă pe care o au - ce trebuie să declare, unde și ce trebuie să plătească - prin intermediul unui plan de comunicare, inclusiv prin intermediul mass-media. Pentru aceasta, Doroș a declarat că ANAF se va îndrepta direct către "asociațiile de proprietari în punctele unde se știe că există o concentrare mai mare (a locuințelor închiriate - n.red.)". În final, ultima etapă va fi aceea de control.
Un proprietar de locuință care nu declară veniturile obținute din chirii riscă, de principiu, să plătească dobânzi și penalități în conformitate cu prevederile legii fiscale, ceea ce duce, într-un final, la obligații de plată cu mult mai mari decât în situația declarării la timp și voluntare a acestor venituri. Întrebat dacă vor fi avute în vedere pentru fiscalizare și veniturile din chirii obținute înainte de momentul constatării lor de către organul fiscal, acesta a reamintit faptul că termenul de prescripție este de cinci ani în cazul legii fiscale.
Dreptul organului fiscal de a stabili creanța fiscală este de cinci ani și începe să curgă de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală, potrivit prevederilor legii fiscale. Cu alte cuvinte, în urma acestor controale, ANAF se va asigura nu doar de plata obligațiilor fiscale pe viitor, dar și de fiscalizarea veniturilor obținute în trecut și pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripție la momentul constatării.
Comentarii articol (1)