Pe o piaţă a muncii în care angajatorii nu pot înființa locuri de muncă suficiente pentru a acoperi numărul mare de tineri care ies de pe băncile facultăţilor, cei mai mulţi dintre absolvenţii de facultate se "agaţă" de lucrările de masterat sau de doctorat în speranţa că o nouă diplomă în CV le va asigura un loc de muncă. Însă de cele mai multe ori lucrurile nu stau chiar așa.
„Un masterat sau un doctorat într-un domeniu de specializare pot aduce un plus de valoare candidatului, însă aceste studii sunt mai mult un «nice to have» („bine de avut” - n. red.) decât un criteriu eliminatoriu pentru angajatori, chiar şi pentru poziţiile foarte specializate. Din păcate, una dintre cele mai mari probleme ale studiilor de masterat sau doctorat de pe plan local este lipsa unei specializări în raport cu cerinţele pieţei, astfel încât studiile aprofundate nu sunt de un real folos în obținerea unui loc de muncă. Studiile au rolul de a forma un anumit tip de gândire structurată, pot pune bazele unei conduite profesionale, însă nu garantează obținerea unui loc de muncă. Evoluția noastră ca indivizi trebuie să se bazeze pe educație, însă procesul de învățare trebuie să fie unul continuu, să nu se rezume la facultate sau la studii de masterat sau doctorat”, a declarat Bianca Dumitriu, Marketing&Communication Manager la agenția de recrutare Persons România.
Astfel, atenția unei agenții de recrutare poate fi atrasă, în mod deosebit, chiar și de persoane fără studii universitare, dar care dovedesc că au experința și capacitatea de a se adapta locurilor de muncă pentru care este nevoie de noi salariați.
„Dincolo de reguli, există însă și exceptii, în ceea ce privește selecția candidatilor. Iar excepția este întotdeauna un candidat foarte bine pregătit, fără studii superioare, care poate dovedi însă, înainte de angajare, cunoștintele practice, aplicabile. Astfel de excepții demonstrează tuturor, din ce în ce mai des, că nivelul de cunoștinte acumulat nu se datorează întotdeauna unei diplome universitare. În plus, angajatorul trebuie să înțeleagă că are și el o datorie în a-și pregăti și loializa angajații prin definirea concisă a politicilor de management al performanțelor și a activităților de dezvoltare și învățare continuă aplicabile fiecăruia. Studiile nu garantează obţinerea unui loc de muncă şi a unui salariu mare”, a declarat Cătălin Georgescu, CEO, Persons România.
Cum pot influența studiile universitare salariul
Între un candidat fără experiență practică, dar cu studii în străinătate, și unul cu experiență și fără studii, este foarte probabil ca balanța să încline către cel cu mai multă experiență, spre exemplu, iar salariul acestuia să fie pe măsura așteptărilor. În schimb, dacă avem de ales între doi candidați, cu aceleași studii și aceleași cunoștinte, salariul va fi mai degrabă influențat de abilitățile fiecăruia de negociere, tipul de personalitate și potențial.
Studiile în străinătate reprezintă un avantaj competitiv, în special în cazul multinaţionalelor. Astfel de companii caută, de regulă, angajaţi flexibili și cu un anumit profil psihologic, care să lucreze cu ușurință în diferite medii multilingvistice. Este de preferat însă, chiar și pentru acești tineri care studiază în afară, să încerce să obțină experiențe extracurriculare, dacă nu reușesc chiar să se angajeze încă din timpul facultății.
Companiile mari caută candidați implicați în activități extracurriculare
Dincolo de studiile absolvite, companiile angajatoare caută în continuare, printre studenți și tineri, adepți ai programelor de internship și voluntariat, întrucât astfel de experiențe reprezintă o ocazie excelentă de a avea un prim contact cu mediul de business și mai ales cu cerințele companiilor.
„Un CV care enumeră o serie de experiențe extracuriculare ne arată nouă, ca specialiști în recrutare, că putem avea încredere într-un candidat care și-a asumat de la bun început angajamentul față de compania respectivă, a reușit să respecte un program de activități sau a reușit să lucreze în echipă - elemente foarte importante pentru clienții noștri în procesele de recrutare și selectie”, a declarat Iulia Dumitrescu, Senior & HR Recruitment Manager la Persons România.
Nota redacției: Activitățile de voluntariat sunt reglementate în România prin Legea nr. 78/2014, potrivit căreia acestea sunt considerate experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţilor, dacă acestea sunt realizate în domeniul studiilor absolvite.
Sinteza de mai sus face parte dintr-o campanie informativă specială, dedicată domeniului HR, dezvoltată de AvocatNet.ro, în parteneriat cu Persons România, agenție integrată de resurse umane. Toate articolele publicate în cadrul campaniei sunt disponibile pe pagina de autor a partenerului nostru. |