Măsurile sunt incluse în Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, act normativ potrivit căruia societăţile care înregistrează datorii de cel puţin 40.000 de lei pot cere deschiderea procedurii de insolvenţă. "Valoarea-prag reprezintă cuantumul minim al creanţei, pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă. Valoarea-prag este de 40.000 lei atât pentru creditori, cât şi pentru debitor, inclusiv pentru cererile formulate de lichidatorul numit în procedura de lichidare", dispune documentul citat.
Practic, procedura insolvenţei firmelor care înregistrează datorii urmăreşte acordarea unei şanse de redresare eficientă şi efectivă a afacerilor, fie prin intermediul procedurilor de prevenire a insolvenţei, fie prin procedura de reorganizare judiciară. În acest sens, actul citat anterior stabileşte că bunurile mobile şi imobile ale entităţii nu pot fi supuse executării silite pe perioada procedurii de insolvenţă, ceea ce înseamnă că acestea nu pot fi vândute prin licitaţie publică, spre exemplu, de ANAF.
"De la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra averii debitorului. Valorificarea drepturilor acestora se poate face numai în cadrul procedurii insolvenţei, prin depunerea cererilor de admitere a creanţelor", scrie la art. 75 din Legea nr. 85/2014.
Totuşi, dacă hotărârea de deschidere a procedurii este desfiinţată sau revocată, acţiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creanţelor asupra averii debitorului pot fi repuse pe rol, iar măsurile de executare silită - reluate. În acelaşi timp, atunci când hotărârea de deschidere a procedurii de insolvenţă rămâne definitivă, atât acţiunea judiciară sau extrajudiciară, cât şi executările silite suspendate încetează.
Fiscul a anunţat că licitează bunurile unui club în insolvenţă, dar s-a răzgândit
În procedura de insolvenţă se află, din 19 octombrie, clubul de fotbal Pandurii Târgu Jiu, după ce Tribunalul Gorj a admis cererea clubului în acest sens şi a constatat datorii importante acumulate de entitatea sportivă, atât câtre instituţiile statului, în special ANAF, cât şi către angajaţii clubului sau furnizori.
În acelaşi timp cu publicarea deciziei Tribunalului, departamentul de executare silită din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj anunța că va scoate la licitaţie bunurile clubului Pandurii, în încercarea de a recupera debitele înregistrate de acesta. Potrivit acestui comunicat de presă, pe lista bunurilor ce urmau să fie vândute prin licitaţie publică se regăseau autocarele echipei, sediul centrului de copii şi juniori, mai multe autoturisme şi un teren arabil.
Totuşi, la câteva zile distanţă, instituţia a revenit şi a anunţat anularea licitaţiei programate pentru data de 7 noiembrie, în baza prevederilor art. 75 din Legea insolvenţei, adică exact temeiul legislativ prezentat la începutul articolului, care stabileşte că, pe perioada insolvenţei, demersurile pentru executarea silită şi alte acţiuni sunt suspendate.
Revenind la situaţia clubului gorjean, administratorul judiciar desemnat, respectiv firma Consulting Company IPURL, va propune un plan de reorganizare, ce trebuie acceptat de creditori, iar în această perioadă clubul va trebui să îşi achite datoriile, conform programului de plată a creanţelor stabilit. În cazul în care societatea nu va reuşi să respecte planul de reorganizare judiciară, se va ajunge la intrarea în faliment a clubului, exact cum s-a întâmplat recent şi cu Rapid Bucureşti - detalii, aici.
În schimb, dacă se va reuşi redresarea societăţii din punct de vedere economic şi achitarea datoriilor acumulate, clubul va putea solicita închiderea procedurii de insolvenţă şi reinserţia societăţii în circuitul economic, lucru reuşit deja de o altă grupare din prima divizie, respectiv Dinamo Bucureşti.
Notă: Pandurii Târgu Jiu este al treilea club din prima ligă de fotbal a ţării ce intră în insolvenţă, după CFR Cluj şi ASA Târgu Mureş. În acelaşi timp, alte echipe cu tradiţie din fotbalul românesc aflate în insolvenţă evoluează în eşaloanele inferioare, cazul Universităţii Cluj sau Petrolului Ploieşti, în timp ce Gloria Bistriţa sau FC Vaslui au fost dezafiliate de Federaţia Română de Fotbal.