Numarul cazurilor de insolventa in 2011 se va mentine similar cu cel din 2010, informeaza un comunicat de presa al Casei de Insolventa Transilvania (CITR). Compania precizeaza ca aproximativ 40% dintre dosarele de insolventa sunt deschise la cererea debitorului.
„Per total, anul 2011 nu va fi cu mult sub nivelul anului 2010 in privinta numarului de dosare noi de insolventa, deoarece al doilea semestru al anului va inregistra un trend ascendent in acest sens. Cauzele acestei evolutii sunt termenele acordate in a doua parte a anului, precum si evolutia mediului economic caracterizat prin mentinerea efectelor crizei financiare si dificultatea accesarii finantarilor bancare”, se arata intr-un comunicat al CITR remis redactiei AvocatNet.ro.
Potrivit CITR, desi in mod traditional principalii initiatori ai procedurilor de insolventa sunt creditorii, in ultima perioada numarul dosarelor deschise la cererea debitorului este in crestere. Astfel, in prezent, aproximativ 40% din proceduri sunt initiate de debitoare, restul de 60% fiind deschise la cererea creditorilor. Un procent similar s-a inregistrat si in anul 2010, avand loc o crestere semnificativa fata de anul 2009, cand procentul procedurilor de insolventa deschise la cererea debitorului era de aproximativ 15%.
“Influenta principala in acest sens sta in informarea mai buna a antreprenorilor si educarea lor in aceasta directie, oferindu-le perspectiva acestei optiuni de redresare economica – reorganizarea. Astfel, treptat tot mai multe companii inteleg beneficiile reorganizarii unei societati in incapacitate de plata, depasind preconceptia sinonimiei dintre insolventa si faliment. ” a precizat Andreea Anghelof, Managing Partner Casa de Insolventa Transilvania.
De asemenea, potrivit reprezentantilor CITR, deschiderea procedurii de insolventa la cererea debitorului este preferabila si din punct de vedere juridic, beneficiind de termene mult mai scurte de judecata si implicit o procedura mai scurta, prin comparatie cu cererile de deschidere a procedurii insolventei depuse de catre creditori; acestea din urma pot avea termene de solutionare foarte mari, prelungind astfel procedura si cu 1-2 ani.
Sursa citata mai arata ca, in ceea ce priveste dosarele deschise la cererea creditorilor, cel mai adesea partenerii comerciali sunt cei care cer deschiderea procedurii de insolventa. Acestia, neavand creante garantate sunt inclusi in categoria creditorilor chirografari, reprezentand de regula o majoritate numerica in tabelul creditorilor. Totusi, sunt destul de multe si cazurile in care deschiderea dosarelor de insolventa e ceruta de creditorii cu creante garantate sau chiar si de creditorii bugetari.
“Numarul companiilor care apeleaza la proceduri de reorganizare se mentine redus fata de numarul companiilor aflate in procedura de faliment si datorita faptului ca se apeleaza la procedura insolventei foarte tarziu cand reorganizarea nu mai este posibila sau este extrem de dificila. Succesul unei proceduri de reorganizare depinde de momentul declansarii ei, respectiv de situatia financiara a societatii fata de care se formuleaza aceasta cerere. Legea privind procedura insolventei cuprinde anumite prevederi menite sa favorizeze reorganizarea societatilor aflate in procedura de insolventa si sa permita recuperea intr-o masura cat mai mare a creantelor creditorilor,“ a declarat Oana Luca, Managing Partner Casa de Insolventa Transilvania.
Cele mai importante prevederi sunt, conform CITR, stoparea curgerii dobanzilor si penalitatilor de la data deschiderii procedurii de insolventa, scutirea de taxe de timbru si timbru judiciar a actiunilor formulate de catre administratorul judiciar in vederea recuperarii creantelor, suspendarea de drept a oricaror actiuni judiciare sau extrajudiciare si masuri de executare silita impotriva societatii debitoare sau a bunurilor sale, precum si posibilitatea de esalonare a datoriilor societatii pe durata de implementare a unui plan de reorganizare.
Comentarii articol (0)