Am un colaborator impotriva caruia s-a deschis procedura insolventei si i-a fost admins planul de reorganizare.
Potrivit contractului pe care il am cu acesta, ar trebui sa-i platesc avans vreo 15000 euro pt servicii viitoare, insa as vrea sa gasesc o modalitate sa nu pierd banii in caz de faliment.
Pot introduce o clauza de genul:
"in caz de incetare a reorganizarii si trecere la faliment, x se obliga sa restituie suma incasata..."
Insa, in caz de neplata, imi voi putea inscrie atunci creanta?
Orice alta idee care ma poate ajuta, este binevenita
Multumesc
Procedura insolventei este instituita prin Legea nr. 85/2006. Odata deschisa o astfel de procedura ,pentru toate actele debitorului inclusiv contractele in desfasurare se vor aplica dispozitiile speciale prevazute de aceasta lege.
Aveti mai jos articolul din legea 85/2006 care va va ajuta in redactarea unei notificari catre debitorul in insolveanta. Parerea mea este sa nu efectuati nici o plata si sa vedeti daca contractul d-voastra mai este in vigoare ,intai.
"Art. 86. - (1) În vederea cresterii la maximum a valorii averii debitorului, administratorul judiciar/lichidatorul poate sa mentina sau sa denunte orice contract, închirierile neexpirate sau alte contracte pe termen lung, atât timp cât aceste contracte nu vor fi fost executate în totalitate ori substantial de catre toate partile implicate. Administratorul judiciar/lichidatorul trebuie sa raspunda, în termen de 30 de zile, unei notificari a contractantului, prin care i se cere sa opteze pentru mentinerea ori denuntarea contractului; în lipsa unui astfel de raspuns, administratorul judiciar/lichidatorul nu va mai putea cere executarea contractului, acesta fiind socotit denuntat.
(2) În cazul denuntarii unui contract, o actiune pentru despagubiri poate fi introdusa de catre contractant împotriva debitorului.
(3) Pe parcursul perioadei de observatie, cu acordul cocontractantilor, administratorul judiciar va putea mentine contractele de credit sau va putea sa le modifice clauzele, astfel încât acestea sa asigure echivalenta viitoarelor prestatii. Modificarile vor fi supuse aprobarii comitetului creditorilor, care va verifica daca ele sunt atât în folosul averii debitorului, cât si în cel al averii creditorilor.
(4) Daca vânzatorul unui bun imobil a retinut titlul de proprietate pâna la plata integrala a pretului vânzarii, vânzarea va fi considerata executata de catre vânzator si nu va fi supusa prevederilor alin. (1).
(5) Un contract de munca sau de închiriere, în calitate de locatar, va putea fi denuntat numai cu respectarea termenelor legale de preaviz.
(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, în procedura simplificata, precum si în cazul intrarii în faliment în procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
(7) Într-un contract prevazând plati periodice din partea debitorului, mentinerea contractului nu îl va obliga pe administratorul judiciar/lichidator sa faca plati restante pentru perioadele anterioare deschiderii procedurii. Pentru astfel de plati pot fi formulate cereri împotriva debitorului. "
Oricum creanta trebuia sa o inscrieti. Nu ati fost notificat de lichidatorul numit de judecatorul sindic, ca societatea e in insolventa inainte de prezentarea planului de reorganizare? Procedura cere acest lucru si trebuia constituit comitetul creditorilor plus intocmita lisat creditorilor apobata de judecatorul sindic inaintea prezentarii planului de reorganizare.