avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preavizul in cazul concedierilor pt salariatii cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preavizul in cazul concedierilor pt salariatii cu functie de conducere

buna seara!

am o intrebari si sper sa ma ajutati...
firma la care lucrez a intrat anul trecut in insolventa...au mai ramas doar 3 angajati...printre care si directorul general...astazi, firma de involventa ma anuntat ca din data de 01.04.2010 directorul general intra in preaviz...nelamurirea mea este...care este durata de preaziv in cazul persoanelor cu functie de conducere si daca firma de insolventa are dreptul de a desfiinta acest post...
o seara placuta!
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 23:51, 31 Martie 2010
conform legii nr. 85/2006 durata preavizului emis de administratorul/lichidatorul judiciar numit in procedura insolventei este de 15 zile.
Mai exact art.86(6) din legea 85/2006.
Art. 86. - (1) In vederea cresterii la maximum a valorii averii debitorului, administratorul judiciar/lichidatorul poate sa mentina sau sa denunte orice contract, inchirierile neexpirate sau alte contracte pe termen lung, atat timp cat aceste contracte nu vor fi fost executate in totalitate ori substantial de catre toate partile implicate. Administratorul judiciar/lichidatorul trebuie sa raspunda, in termen de 30 de zile, unei notificari a contractantului, prin care i se cere sa opteze pentru mentinerea ori denuntarea contractului; in lipsa unui astfel de raspuns, administratorul judiciar/lichidatorul nu va mai putea cere executarea contractului, acesta fiind socotit denuntat.

(2) In cazul denuntarii unui contract, o actiune pentru despagubiri poate fi introdusa de catre contractant impotriva debitorului.

(3) Pe parcursul perioadei de observatie, cu acordul cocontractantilor, administratorul judiciar va putea mentine contractele de credit sau va putea sa le modifice clauzele, astfel incat acestea sa asigure echivalenta viitoarelor prestatii. Modificarile vor fi supuse aprobarii comitetului creditorilor, care va verifica daca ele sunt atat in folosul averii debitorului, cat si in cel al averii creditorilor.

(4) Daca vanzatorul unui bun imobil a retinut titlul de proprietate pana la plata integrala a pretului vanzarii, vanzarea va fi considerata executata de catre vanzator si nu va fi supusa prevederilor alin. (1).

(5) Un contract de munca sau de inchiriere, in calitate de locatar, va putea fi denuntat numai cu respectarea termenelor legale de preaviz.

(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
(7) Intr-un contract prevazand plati periodice din partea debitorului, mentinerea contractului nu il va obliga pe administratorul judiciar/lichidator sa faca plati restante pentru perioadele anterioare deschiderii procedurii. Pentru astfel de plati pot fi formulate cereri impotriva debitorului.

Ultima modificare: Miercuri, 31 Martie 2010
FLORIN VASILIU, Consultant resurse umane
... eu as ramane la optiunea cu minim 20 zile lucratoare conform c.c.m.u.n. .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura insolventa ginnyy ginnyy Am un colaborator impotriva caruia s-a deschis procedura insolventei si i-a fost admins planul de reorganizare. Potrivit contractului pe care il am cu acesta, ... (vezi toată discuția)
Reziliere in caz de insolventa DAYANA_Only DAYANA_Only \'Neata! Cu doua intrebari intervin si eu! Pana acum nu am avut probleme in contracte mergand pe conventia ca in cazul in care impotriva uneia dintre parti se ... (vezi toată discuția)
-act normativ-legea 85/2006-sectiunea- 4-situatia unor acte juridice ale debitorului- rodica_post rodica_post Sectiunea 4 - Situatia unor acte juridice ale debitorului Art. 77 Toate actiunile introduse de administratorul judiciar sau de lichidator in aplicarea ... (vezi toată discuția)