avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale REZILIERE IN CAZ DE INSOLVENTA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

REZILIERE IN CAZ DE INSOLVENTA

'Neata! Cu doua intrebari intervin si eu!
Pana acum nu am avut probleme in contracte mergand pe conventia ca in cazul in care impotriva uneia dintre parti se deschide procedura de insolventa, contractul va inceta de plin drept. Vi se pare o clauza nelegala? Care ar putea fi considerata nula in instanta? A aparut vreo reglementare in sensul asta de cand cu criza economica?[/b.
Inteleg ca aceasta atitudine nu vine in ajutorul celui impotriva caruia se declanseaza procedura, insa consider ca e dreptul meu (ca furnizor) sa imi iau aceasta marja si sa impun incetarea contractului in cazul unui astfel de caz. Adica in cazul in care sa presupunem ca ar intra in procedura generala, de ce sa-i mai dau marfa in perioada de observatie, in urma careia in genere se cam ajunge la concluzia ca nu se poate redresa....nu prea rezolv multe cu buna intentie, decat eventual sa-mi maresc cuantumul creantei de recuperat, si asta cam cu buna stiinta :D

Si un al doilea aspect ar privi clauza din contract privind penalitatile. Cat a fost in vigoare 469/2002, am stipulat un procent de penalizare pe zi de intarziere cu mentiunea ca penalitatile vor putea depasi cunatumul sumei asupra careia sunt calculate. Acum legea fiind abrogata (de vara trecuta, iulie parca? ) e ok sa stipulez in continuare aceasta clauza? Sau nu-si mai gaseste temeiul? Adica penalitatile vor fi maxim cat debitul in sine?

Astept sugestii/ raspunsuri
si va multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: DAYANA_Only , utilizator 11:49, 9 Februarie 2010
la prima intrebare raspunsul e da! mai putei da unei firme aflate in insolventa marfa, dar conditiile se schimba.. vor fi doar cu plata la livrare, nu la termen sau pe masura vanzarii. In felul asta va pastrati clientul:D
La a doua intrebare, raspunsul ar fi ca penalitatile pot fi calculate cum sunt stipulate in contract dar fara a se depasi debitul daca contractul a fost incheiat dupa aparitia modificarilor la care faceti referire. daca a fost incheiat anterior, intrucat legea e valabila doar pentru viitor nu si pentru trecut, penalitatile pot fi calculate asa cum au fost stipulate in contract.
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2010
Petre Enache, Avocat
la prima problema ridicata consider ca o asemenea clauza nu poate fi considerata nelegala.neexistind vre-o reglementare legala care sa interzica asemenea lucruri... inseamna ca e permisa. mergind mai departe e si o masura de protectetie a intereselor mele in fata unui partener de afaceri mai putin chibzuit sau diligent cu afacerea sa si, implicit cu drepturile mele patrimoniale asupra unui/unor bunuri.
pentru cel de al doilea aspect, conventiile legal facute au putere de lege intre parti. in momentul in care se stipuleaza in cadrul unui contract un anumit procent de penalitate in cazul neindeplinirii obligatiei asumata de una din parti, nu vad de ce nu s-ar si plati suma adunata pina la data indeplinirii obligatiei si, mai ales, de ce sa fie numai intr-un anumit cuantum... in felul acesta se responsabilizeaza partenerul de afaceri, si nu numai...
DAYANA_Only a scris:

'Neata! Cu doua intrebari intervin si eu!
Pana acum nu am avut probleme in contracte mergand pe conventia ca in cazul in care impotriva uneia dintre parti se deschide procedura de insolventa, contractul va inceta de plin drept. Vi se pare o clauza nelegala? Care ar putea fi considerata nula in instanta? A aparut vreo reglementare in sensul asta de cand cu criza economica?[/b.


Art. 86. - (1) Contractele in derulare se considera mentinute la data deschiderii procedurii. Orice clauze contractuale de desfiintare a contractelor in derulare pentru motivul deschiderii procedurii sunt nule.
In vederea cresterii la maximum a valorii averii debitorului, administratorul judiciar /lichidatorul poate sa denunte orice contract, inchirierile neexpirate sau alte contracte pe termen lung, atat timp cat aceste contracte nu vor fi fost executate in totalitate ori substantial de catre toate partile implicate.
Administratorul judiciar/lichidatorul trebuie sa raspunda, in termen de 30 de zile, unei notificari a contractantului, prin care i se cere sa denunte contractul; in lipsa unui astfel de raspuns, administratorul judiciar/lichidatorul nu va mai putea cere executarea contractului, acesta fiind socotit denuntat. Contractul se considera denuntat:
a) la data expirarii unui termen de 30 de zile de la receptionarea solicitarii cocontractantului de denuntare a contractului, daca administratorul judiciar /lichidatorul nu raspunde;
b) la data notificarii denuntarii de catre administratorul judiciar/lichidator.
(2) In cazul denuntarii unui contract, o actiune pentru despagubiri poate fi introdusa de catre contractant impotriva debitorului.
Ok, in cazul deschiderii procedurii contractele in derulare se considera in vigoare, insa nu se stipuleaza interdictia rezilierii acestora. Asfel ca in ceea ce priveste denuntarea contractului....ajung la aceeasi concluzie ca nu constituie un act nelegal, stand la dispozitia vointei partilor.

Ador promptitudinea cu care primesc raspunsurile din partea dumneavoastra! Chiar pot conta de pe sprijinul vostru atunci cand am nevoie urgenta de pareri juridice! Once again: THANK YOU ALL !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denunt contract de inchiriere de catre lichidator olteanuluminita olteanuluminita o firma in faliment a inchiriat spatiu inainte de intrarea in faliment,firma cu care a incheiat ctr.de inchiriere are sediul in acel spatiu,modernizand spatiul ... (vezi toată discuția)
Procedura insolventa ginnyy ginnyy Am un colaborator impotriva caruia s-a deschis procedura insolventei si i-a fost admins planul de reorganizare. Potrivit contractului pe care il am cu acesta, ... (vezi toată discuția)
Preavizul in cazul concedierilor pt salariatii cu functie de conducere llumi llumi buna seara! am o intrebari si sper sa ma ajutati... firma la care lucrez a intrat anul trecut in insolventa...au mai ramas doar 3 angajati...printre care ... (vezi toată discuția)