avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... procedura insolventa
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

procedura insolventa

Am un colaborator impotriva caruia s-a deschis procedura insolventei si i-a fost admins planul de reorganizare.
Potrivit contractului pe care il am cu acesta, ar trebui sa-i platesc avans vreo 15000 euro pt servicii viitoare, insa as vrea sa gasesc o modalitate sa nu pierd banii in caz de faliment.

Pot introduce o clauza de genul:
"in caz de incetare a reorganizarii si trecere la faliment, x se obliga sa restituie suma incasata..."

Insa, in caz de neplata, imi voi putea inscrie atunci creanta?

Orice alta idee care ma poate ajuta, este binevenita
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 09:21, 20 Iunie 2009
Am fost notificat; dar in acest moment nu am o creanta certa, lichida, exigibila.
Exista un contract de prestari servicii cu debitorul, in executarea caruia urmaeaza sa efectuez o plata in avans.
Deci, in acest moment nu am ce sa inscriu.

Am discutat cu administratorul judiciar, care spune ca debitorul nu are creditori multi/mari, opinia acestuia fiind ca planul o sa reuseasca.

De aceea, era intrebarea daca pot inscrie ulterior creanta (urmand sa introduc un artiol in contract cu privire la recunoasterea creantei certe, lichid, exigibile)
Relatia dumneavoastra cu respectiva unitate se va desfasura in continuare in baza planului de reorganizare confirmat si sub supravegherea administratorului judiciar.
Se poate inscrie creanta si ulterior deschiderii procedurii insolventei, in cazul creantelor nascute intre data deschiderii procedurii si data intrarii in faliment.
Se poate introduce in contract o clauza de genul " in cazul in care intervine falimentul unitaii debitoare creanta creditoarei devine exigibila in acel moment , debitoarea avand obligatia restituirii sumei reprezentand contravaloarea serviciului neefectuat ".
Administratorul judiciar al unitatii debitoare a modificat clauza propusa astfel:
la data ramanerii irevocabile a hotararii privind intrarea în faliment, se naste obligatia unitatii debitoare de a restitui creditoarei, in termen de 48 de ore, suma efectiv primita pana la momentul respectiv

Este ok? Multumesc
Sincer, nu vad cum ar restitui suma in conditiile stipulate. Conform LEgii 85/2006, creditorii societatii trebuie sa se inscrie in tabelul de creante iar in urma rangului de prioritate avut de acestia , debitorul prin lichidator/administrator judiciar va face si plata debitului conform procedurii. D-voastra veti avea calitatea de creditor chirografar iar , spre exemplu daca societatea debitoare are creditor de rang superior cum ar fi creditori bugetari sau alti creditori garantati, acestia au prioritate la distribuire. Deci.....nu va va ajuta termenul de 48 de ore ci doar faptul ca veti avea o creanta exigibila incepand cu data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii insolventei. Ca sa nu mai vorbesc de termene procedurale , procedura insolventei...... De ce nu luati in calcul denuntarea unilaterala a contractului si , binenteles, neplata sumei??? Ce prevede contractul d-voastra in acest sens?:luck:
In primul rand creanta in cauza nu este chirografara si se va incadra la art mentionat mai jos din lege 85/2006
Art. 123. - Creanţele vor fi plătite, în cazul falimentului, în următoarea ordine:
3. creanţele reprezentând creditele, cu dobânzile şi cheltuielile aferente, acordate de instituţii de credit după deschiderea procedurii, precum şi creanţele rezultând din continuarea activităţii debitorului după deschiderea procedurii;

se naste obligatia unitatii debitoare de a restitui creditoarei, in termen de 48 de ore, suma efectiv primita pana la momentul respectiv


In al 2 lea rand cred ca Adm judiciar stie ce face si ce semneaza

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa si fidejusiune doe_ro doe_ro Buna ziua, am urmatoarea problema: Sunt administratorul unei firme careia statul ii cer declansarea procedurii de insolventa pentru o datorie de aprox ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre termenii insolventa-faliment-procedura simplificata a insolventei. simonapopbarnescu simonapopbarnescu Buna ziua, va rog lamuritima in ceea ce priveste acesti termeni ce au in comun si care este diferenta? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Preavizul in cazul concedierilor pt salariatii cu functie de conducere llumi llumi buna seara! am o intrebari si sper sa ma ajutati... firma la care lucrez a intrat anul trecut in insolventa...au mai ramas doar 3 angajati...printre care ... (vezi toată discuția)