1. Legea falimentului personal se aplică din 31 decembrie
Începând cu ultima zi din 2016, persoanele fizice vor putea să ceară intrarea în insolvență, conform Legii nr. 151/2015, actul normativ urmând să intre în vigoare la data respectivă.
„Scopul prezentei legi este instituirea unei proceduri colective pentru redresarea situației financiare a debitorului persoană fizică, de bună-credință, acoperirea într-o măsură cât mai mare a pasivului acestuia și descărcarea de datorii, în condițiile prezentei legi”, este explicat în documentul indicat.
Concret, se vor introduce trei proceduri diferite pentru insolvența persoanelor fizice: procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor, procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active și procedura simplificată de insolvență. Totuși, pentru a putea fi pusă în aplicare în mod adecvat, legea are nevoie și de norme, pe care însă Guvernul încă nu le-a stabilit.
Notă: Aflați mai multe despre subiect de aici și de aici.
Notă (16.12.2016): Intrarea în vigoare a Legii falimentului personal va fi amânată încă o dată prin ordonanță de urgență. Detalii despre subiect sunt aici.
2. Aproape toate apartamentele trebuie să aibă contoare pentru căldură
Data de 31 decembrie reprezintă, totodată, și un termen-limită până la care toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu căldură trebuie să aibă montate contoare.
Mai precis, „în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație”, așa cum prevede Legea nr. 121/2014.
Totuși, în situația în care utilizarea contoarelor individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere financiar, legea stabilește că trebuie montate repartitoare individuale de costuri "pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte".
Notă: Subiectul a fost tratat pe larg, de către redacția noastră, în acest articol.
3. Cei care au card bancar vor putea retrage bani din anumite magazine
De la 1 ianuarie 2017, cetățenii care au carduri bancare vor avea posibilitatea de a retrage bani din conturi din magazinele care au terminale de plată (POS-uri), dacă achiziționează produse sau servicii. În esență, este vorba de comercianții care vând în cantități mici, însă numai în măsura în care aceștia sunt dornici să acorde serviciul de avans în numerar.
„Avansul (...) se evidențiază distinct pe bonul fiscal și nu poate depăși suma de 200 de lei. Tranzacțiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacțiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părți”, prevede Legea nr. 209/2016, fiind subliniat că 1% va fi procentul maxim al comisionului din valoarea avansului în numerar acordat clientului.
Introducerea acestui serviciu va veni în ajutorul persoanelor din localitățile mai mici, în care posibilitatea de a retrage bani din bancomate este mai dificilă. În orice caz, trebuie reținut că disponibilitatea acestui serviciu (precum și costurile aferente) va fi semnalată vizibil de către comercianții care-l vor implementa.
Notă: Mai multe informații despre subiect sunt aici.
4. Noi persoane vor scăpa de impozitarea pensiei
Plafonul pentru impozitarea pensiilor va fi mărit începând cu prima zi a anului 2017, astfel că noi persoane vor scăpa de taxare și se vor bucura de o majorare modestă a sumei lunare pe care o primesc.
Concret, veniturilor din pensii li se aplică un impozit de 16%, bani ce ajung la bugetul statului, însă numai dacă este depășit un anumit plafon stabilit de Codul fiscal. Astfel, impozitul pe venit este reținut în prezent în cazul pensiilor care depășesc 1.050 de lei, însă acest plafon va crește cu 50 de lei și va ajunge la 1.100 de lei.
Cu alte cuvinte, de la 1 ianuarie 2017, noi persoane vor scăpa de plata impozitului pe veniturile din pensii, banii ce nu vor mai fi reținuți ca impozit urmând să se adauge la pensia plătită lunar.
Notă: În acest articol puteți găsi mai multe despre majorarea plafonului de impozitare a pensiilor.
5. Recuperatorii de datorii vor putea să funcționeze legal doar dacă se înregistrează la ANPC
Persoanele care vor fi căutate în 2017 de către recuperatorii de datorii trebuie să știe că aceștia nu vor mai putea să funcționeze legal decât dacă se înregistrează în evidențele Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
În acest sens, recuperatorii vor trebui să transmită entității publice amintite o solicitare și mai multe informații și documente legate de propria activitate. În plus, această procedură nu va reprezenta o simplă formalitate, din moment ce ANPC va putea să și respingă cereri de înregistrare.
Totodată, dacă vor încălca în mod repetat legislația care protejează consumatorii, recuperatorii de datorii își vor putea pierde dreptul de a desfășura această activitate. Printre interdicțiile de care trebuie să se ferească recuperatorii se numără acum tehnicile de hărțuire sau abuz, folosirea amenințărilor sau a altor tehnici agresive, precum și contactarea datornicilor la locul de muncă sau comunicarea cu ei între orele 20:00 - 9:00.
Comentarii articol (2)