1. Munca în timpul suspendării contractului este tot muncă la negru
În situația în care inspectorii de muncă găsesc un salariat care lucrează, deși contractul individual de muncă îi este suspendat, aceștia pot amenda angajatorul cu până la 20.000 de lei. În esență, ICCJ a stabilit că munca în timpul suspendării este asimilată muncii la negru, astfel că poate fi sancționată drastic. Citește mai multe aici.
2. Angajatorul nu mai poate suspenda un salariat cercetat disciplinar
Angajatorul nu mai are posibilitatea legală de a suspenda contractul individual de muncă al unui salariat pe durata cercetării disciplinare prealabile, conform unei decizii a judecătorilor CCR. Măsura, ce era inclusă în Codul muncii, a fost considerată o restrângere exagerată a dreptului constituțional la muncă, astfel că a fost declarată neconstituțională. Aici găsești mai multe informații.
3. Concedierea se poate face și prin e-mail
O decizie ICCJ care urmează să apară în Monitorul Oficial este cea referitoare la posibilitatea de a transmite decizia de concediere prin intermediul e-mail-ului. Concret, acest lucru se poate face dacă salariatul a dat angajatorului o adresă de e-mail la care poate fi contactat și părțile comunică în mod obișnuit în acest fel. Detalii despre subiect sunt aici.
4. Raportul de muncă poate fi recunoscut de instanță și după ce încetează
Atunci când a lucrat fără să-i fie încheiat un contract individual de muncă, salariatul are dreptul să ceară recunoașterea în instanță a raportului de muncă și după încetarea acestuia. Decizia ICCJ urmează să apară în Monitorul Oficial și va produce efecte la nivel național de la data publicării. Citește aici informații pe larg.
5. Monitorizarea conversațiilor online ale salariaților, posibilă în anumite condiții
Conversațiile online ale salariaților (din timpul orelor de lucru) pot fi monitorizate de angajatori, însă doar dacă activitatea are loc în cadrul unei proceduri disciplinare pentru demonstrarea unei încălcări a regulamentului de ordine interioară, a hotărât CEDO la începutul anului. Explicații pe larg despre subiect sunt disponibile aici.
6. Firmele nu mai pot reprezenta alte firme în instanță
Judecătorii ICCJ au apreciat că o firmă nu este îndreptățită să reprezinte în instanță o altă firmă. Mai exact, din moment ce un contract de mandat între două societăți este valabil doar în planul dreptului material, nu și în planul dreptului procesual, interpretarea conform căreia o persoană juridică ar putea reprezenta în instanță o altă persoană juridică n-are nicio bază legală. Informații suplimentare pot fi citite aici și aici.
7. Întreprinderea individuală nu poate răspunde penal în calitate de persoană juridică
O altă decizie interesantă a ICCJ vizează întreprinderile individuale. Prin aceasta s-a stabilit că o întreprindere individuală nu poate fi considerată persoană juridică, astfel că nu poate să răspundă penal în această calitate. Detalii, aici.
8. Timbrul de mediu, parțial ilegal
CJUE a apreciat că timbrul de mediu este în regulă, în principiu, dacă nu se face o discriminare între mașinile luate din străinătate și cele vândute în țară. Totuși, scutirea de această taxă a autoturismelor deja înmatriculate în România, pentru care s-a plătit (dar nu s-a restituit) una dintre vechile taxe auto, este contrară dreptului Uniunii Europene. Mai multe despre hotărâre sunt aici.
9. Taxa auto ar trebui restituită într-o singură tranșă, nu în cinci tranșe
Tot CJUE a considerat, printr-o altă decizie din 2016, că vechile taxe auto ar trebui restituite într-o singură tranșă, nu în cinci tranșe anuale, așa cum procedează acum Guvernul. Aici poți citi mai multe.
10. Asigurătorul RCA trebuie să plătească singur daunele cauzate prin infracțiune
Asigurătorul de răspundere civilă auto (RCA) trebuie să acopere singur pagubele cauzate prin infracțiune într-un accident de mașină, în limitele stabilite prin lege și prin contractul de asigurare, a stabilit ICCJ. Mai exact, asigurătorul RCA este considerat parte responsabilă civilmente în procesele penale. Citește mai multe din acest articol.
11. Amenda pentru lipsa rovinietei se comunică în două luni de la încheierea procesului-verbal
O altă decizie ICCJ care trebuie să fie publicată curând în Monitor este cea referitoare la momentul de la care trebuie comunicat procesul-verbal de contravenție pentru lipsa rovinietei. Astfel, amenda trebuie să ajungă la șoferi în cel mult două luni de la data la care este încheiat procesul-verbal de contravenție, nu de la data la care este săvârșită fapta. Aici găsești detalii.
12. Poți fi pedepsit mai ușor pentru tulburarea liniștii publice
Cetățenii care tulbură ordinea și liniștea publică prin violențe, amenințări sau atingeri grave ale demnității persoanelor riscă să ajungă la închisoare sau să fie amendați chiar dacă fapta lor vizează un singur individ, potrivit ICCJ. Asta înseamnă că fapta poate fi sancționată de autorități mult mai ușor, din moment ce aceasta nu trebuie să vizeze neapărat un întreg grup de persoane. Citește aici mai multe detalii.
Notă: Deciziile CCR constată neconstituționalitatea prevederilor legale, ceea ce duce, în principiu, la imposibilitatea de le mai aplica în practică, în timp ce deciziile ICCJ sunt interpretative și obligatorii pentru instanțele românești. În cazul deciziilor CJUE, autoritățile naționale trebuie să ia măsuri pentru a modifica prevederile ce încalcă dreptul Uniunii, iar deciziile CEDO sunt obligatorii pentru statele vizate, astfel că acestea trebuie să le pună în aplicare.
Comentarii articol (0)