Articol scris de Ramona Dinescu.
Adulții au tendința de a vedea copilăria ca pe o perioadă fericită și lipsită de griji. La urma urmei, copiii nu au slujbe, nu trebuie să plătească facturi, așa că pentru ce s-ar putea ei stresa?
Pentru nenumărate lucruri, spune Dr. Steven Dowshen, un renumit psiholog pediatru. Chiar și un copil foarte mic își face griji și poate simții stresul la un anumit nivel.
De ce poate fi stresat?
Stresul este o funcție a cerințelor impuse asupra noastră și a abilității noastre de a le satisface. Aceste cerințe provin adesea din surse externe precum familia, job-ul, prietenii sau școala, însă pot veni și din interiorul nostru, adeseori relaționate cu ceea ce gândim noi despre ce ar trebui să facem versus ceea ce facem cu adevărat.
Stresul poate afecta orice persoană care se simte copleșită, inclusiv copiii. În cazul celor mici, separarea de părinți poate cauza anxietate, iar în cazul celor mari, presiunea școlară sau socială (în mod special din dorința de a se încadra în societate) pot cauza stres.
Foarte mulți copii sunt prea ocupați pentru a mai avea timp de jocuri creative sau de relaxare după școală. Copiii care se plâng că au prea multe activități de făcut sau care refuză să participe la ele ar putea fi super aglomerați. Dacă este și cazul vostru, vorbește cu copilul despre sentimentele lui legate de activitățile extra școlare. Dace se plânge că are prea multe, discutați împreună argumentele pro și contra renunțării la unele dintre ele și dacă alegeți să nu mai participe la ele, ajută-l să-și împartă în așa fel timpul încât să simtă că se destresează.
Stresul copilului poate fi intensificat și de altceva ce nu se întâmplă în viața lui. Dacă te aude plângându-te că ai probleme la serviciu sau că-ți faci griji pentru o rudă bolnavă sau că te cerți cu tatăl lui din cauza problemelor financiare, se poate stresa și mai tare. Părinții ar trebui să fie foarte atenți la ceea ce vorbesc în prezența copiilor deoarece aceștia din urmă vor prelua anxietățile părinților și vor începe să-și facă griji.
Știrile din lume pot cauza stres. Copiii care văd imagini cu impact emoțional la televizor, care aud vorbindu-se despre dezastre naturale, războaie sau terorism își vor face griji legate de siguranța lor și a celor pe care îi iubesc
De asemenea, trebuie să fim conștienți de factorii cu risc precum bolile, moartea sau divorțul unei persoane dragi copilului. Când astfel de situații se adaugă la presiunea zilnică ce este pusă pe copil, stresul poate crește foarte mult. Chiar și cel mai amiabil divorț poate fi dur pentru un copil deoarece sistemului lui primar de securitate, familia, este supus unei mari încercări.
Părinții divorțați nu ar trebui să pună niciodată copilul să aleagă de partea cui se află și nu ar trebui să se vorbească de rău unul pe celălalt.
Trebuie să realizăm că ceea ce nu pare mare lucru pentru un adult, pentru un copil poate cauza un stres semnificativ. Trebuie să-i arăți copilului că înțelegi că este stresat și să nu-i cataloghezi sentimentele ca fiind inadecvate.
Cum recunoști copilul stresat?
Deși nu sunt ușor de recunoscut simptomele stresului la copii, pot exista unele semne ce ar trebui să ne ridice semne de întrebare, precum schimbări bruște de comportament, modificări ale obiceiurilor de somn sau chiar pipi în pat. Unii copii manifestă efecte fizice ale stresului precum dureri de stomac sau dureri de cap. Alții nu se pot concentra și nu-și pot face temele pentru școală. Alții devin retrași și petrec foarte mult timp singuri.
Copiii mici pot căpăta obiceiuri noi precum suptul degetului, răsucitul unei șuvițe de păr sau scobitul în nas. Copiii mai mari pot începe să mintă, să agreseze alți copii sau să sfideze persoanele cu autoritate. Un copil stresat poate avea o reacție exagerată la unele probleme minore, poate avea coșmaruri sau poate avea rezultate foarte proaste la școală.
Cum poți ajuta un copil stresat?
Se spune că o bună odihnă și o nutriție echilibrată pot ajuta. Însă, înainte de toate, copiii au nevoie de noi, părinții. Trebuie să ne facem zilnic timp pentru ei, să stăm de vorbă cu ei, să-i încurajăm, să fim alături de ei și să le arătăm că sunt foarte importanți pentru noi. Chiar dacă copilul nu va avea chef sau nu va vrea să vorbească despre stresul său, este de ajuns să ne simtă aproape.
Un anumit nivel al stresului la copii este normal și de aceea trebuie să-i spui copilului că este ok dacă se simte furios, speriat, singur sau anxios pentru că toată lumea are astfel de sentimente. Dacă situația trece granița acestor sentimente, atunci trebuie să încercați să vorbiți, trebuie să încerci să elimini pe cât posibil sursele de stres din viața lui și trebuie să-l asiguri tot timpul că ești lângă el și orice s-ar întâmpla veți depăși împreună situația.
Dacă însă simți că lucrurile îți scapă de sub control iar stresul pare să se transforme mai degrabă într-o depresie, ar fi mai mult decât indicat ajutorul unui specialist.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)