Patru acte normative au adus în 2016 schimbări în domeniul comerțului, în special pentru firmele din industria alimentară. Scopul prevederilor nou-introduse este de a crește vânzarea de produse autohtone, de a evita risipa alimentară, dar și de a facilita plata cu cardul.
În continuare puteți citi despre:
- ce noi comercianți vor fi obligați să accepte plata cu cardul;
- care sunt măsurile ce trebuie luate de comercianți pentru evitarea risipei alimentare;
- ce alimente trebuie să vândă marile magazine în proporție de 51% din producția locală;
- clădirile de comerț ce trebuie să aibă adăposturi de protecție pentru cetățeni.
1. Mai mulți comercianți vor trebui să accepte plăți cu cardul
De la 1 ianuarie, toate firmele ce se ocupă de comerțul cu amănuntul și realizează anual o cifră de afaceri de minimum 10.000 de euro vor fi obligate să accepte plăți cu cardul bancar de debit sau de credit. În caz contrar, acestea vor risca amenzi cuprinse între 5.000 şi 7.500 de lei. De asemenea, autoritățile vor fi obligate să accepte și ele folosirea cardului pentru plata impozitelor și taxelor locale.
În plus, anumiți comercianți care au terminale de plată (POS-uri), precum supermarketurile sau magazinele universale, vor putea acorda clienților cu card bancar, la cerere, un avans de numerar de maximum 200 de lei, ce va fi evidențiat în mod distinct pe bonul fiscal. Operațiunile de acest tip vor fi considerate, practic, retrageri de numerar de la bancomat și vor ajuta în mod special persoanele din localitățile mici.
Notă: Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
2. Comercianții vor trebui să doneze alimentele aflate aproape de expirare
Din mai 2017, firmele din sectorul agroalimentar vor fi obligate să ia anumite măsuri pentru a evita risipa alimentară. Inițial, alimentele ce sunt aproape de a expira vor trebui vândute la un preț mai mic, iar cele care rămân în continuare pe rafturi vor trebui donate. Reducerea de preț va trebui să fie aplicată cu trei zile înainte de data expirării.
Dacă produsele nu sunt indicate a fi consumate de oameni, acestea vor fi redirecţionate pentru consumul unor categorii de animale sau pentru alte scopuri (compost în agricultură sau pentru obținerea biogazului).
În concluzie, comercianților le va fi interzisă aruncarea produselor la expirarea termenului de folosință, aceștia putând fi sancționați cu amenzi importante de până la 10.000 de euro.
Notă: Mai multe detalii despre acest subiect puteți afla de aici.
3. Marile magazine vor trebui să vândă cel puțin 51% alimente românești
Din 15 ianuarile, marile magazine şi supermaketurile care au o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de peste două milioane de euro vor fi obligate să vândă alimente din producția locală în proporție de 51%. Alimentele avute în vedere sunt din categoriile următoare: carne, ouă, lapte, legume, fructe, miere şi panificaţie.
Comercianții care nu vor respecta obligația vor putea primi amenzi cuprinse între 100.000 şi 150.000 de lei, iar în cazul în care abaterea se va repeta, aceștia ar putea fi sancționați cu suspendarea autorizației de funcționare pentru o perioadă de până la jumătate de an.
Notă: Mai multe informații despre acest subiect sunt aici.
4. Unele clădiri noi pentru comerț trebuie să aibă adăposturi de protecție
Realizarea adăposturilor de protecţie civilă este obligatorie, din 2016, pentru clădirile noi cu subsol şi o suprafaţă de minimum 600 de mp, destinate activităţilor de comerţ, cele de birouri şi cele de cazare turistică, dar și pentru alte categorii de construcţii noi, printre care anumite biserici şi săli de sport.
Firmele care au clădiri cu subsol și suprafață mai mare de 150 de mp, dar mai mică de 600 mp, în principiu întreprinderile mici și mijlocii, nu mai sunt obligate să realizeze adăposturi de protecție civilă.
Notă: Informații pe larg despre aceste aspecte puteți găsi aici.
Comentarii articol (1)