Pe de o parte, sancționarea muncii la negru, majorarea salariului minim și „spargerea” în două a Registrului general de evidență a salariaților (Revisal) se numără printre noutățile din 2016 ce au adus angajatorilor mai multe bătăi de cap. Dar, pe de altă parte, aceștia au primit și vești bune, cum ar fi majorarea subvențiilor pentru angajarea șomerilor, eliminarea obligației de a transmite anual formularul 205 și actualizarea aplicației informatice Revisal.
În continuare poți citi, în principal, despre:
- o nouă situație în care angajatorul poate fi amendat pentru munca fără forme legale;
- împărțirea Revisal în Registrul public și Registrul privat;
- o nouă obligație legală la încetarea contractelor individuale de muncă ale salariaților;
- majorarea valorii maxime a tichetului de masă, a salariului minim și a subvențiilor de la stat pentru angajarea șomerilor;
- noile modificări la Clasificarea ocupațiilor.
1. Munca în timpul suspendării contractului individual e considerată muncă la negru
Inspectorii de muncă au posibilitatea să sancționeze angajatorii, începând din toamna anului 2016, atunci când își cheamă salariații la lucru în timp ce aceștia au contractele individuale de muncă suspendate. Măsura poate fi luată în baza unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, ai cărei judecători au stabilit că munca în timpul suspendării contractului este fără forme legale (adică la negru). Detalii suplimentare sunt în acest articol.
2. Subvenții majorate pentru angajarea șomerilor
Începutul lunii decembrie a adus o majorare a subvențiilor de stat pe care le pot cere angajatorii atunci când încadrează în muncă anumiți șomeri. Concret, despre creșterea sumelor plătite de autorități găsiți informații aici, iar despre procedura efectivă de acordare a acestora - aici.
3. Revisal a fost împărțit în două registre diferite
Una dintre noutățile semnificative ale anului 2016 a fost împărțirea Revisalului în două registre diferite. Astfel, pentru salariații din mediul privat (adică cei angajați cu contract individual de muncă), angajatorii folosesc Registrul privat, iar pentru persoanele plătite din fonduri publice (adică cei care exercită o funcție în baza unui contract individual de muncă, a unui act administrativ de numire ori a unui alt fel de act emis în baza legii), instituțiile și autoritățile folosesc Registrul public. Despre această modificare majoră puteți citi aici și aici.
4. Schimbări la completarea Revisal
În afară de „spargerea” Revisalului, Guvernul a majorat amenda pentru netransmiterea electronică a datelor noilor salariați și a reglementat o serie de informații suplimentare ce trebuie să ajungă la Inspecția Muncii. Totodată, s-a stabilit că în viitorul apropiat Registrul public și Registrul privat vor putea fi completate exclusiv online, cu ajutorul aplicației Revisal. Citiți aici despre modificări.
5. Aplicația Revisal a fost actualizată în sfârșit
După mulți ani de așteptare, Inspecția Muncii a pus la dispoziția angajatorilor noi versiuni ale aplicației Revisal. Mai precis, autoritățile au făcut trei actualizări ale aplicației (versiunile 6.0.4., 6.0.5. și 6.0.6.), primele două fiind lansate în aprilie, iar ultima - în noiembrie. Totuși, Inspecția Muncii este nevoită să dezvolte un nou sistem informatic pentru a se conforma împărțirii Revisal în Registrul public și Registrul privat. Informații pe larg pot fi găsite aici.
6. Formularul 205 nu va mai fi depus de angajatori
Începând cu anul 2018, angajatorii care deja folosesc formularul fiscal 112 nu vor mai trebui să depună anual și declarația 205. Cu alte cuvinte, angajatorii mai trebuie să depună formularul fiscal 205 doar în anul 2017, pentru anul 2016. Citiți aici totul despre subiect.
7. Valoarea maximă a tichetului de masă, mărită de două ori
Valoarea nominală maximă a tichetului de masă a crescut de două ori în cursul acestui an. Dacă în luna mai valoarea nominală a unui tichet a ajuns de la 9,41 de lei la 9,57 de lei, în luna decembrie a ajuns la 15 lei. Totuși, trebuie precizat că autoritățile au reglementat doar valoarea maximă a tichetelor de masă ce pot fi acordate salariaților, valoarea efectivă fiind lăsată în seama angajatorilor (atât timp cât ea nu depășește 15 lei). Tot ce trebuie să știți despre subiect este în acest articol.
8. La încetarea contractului, salariatul trebuie să primească o adeverință de vechime
De-acum, angajatorul este obligat să emită din oficiu, la încetarea contractului individual de muncă al unui salariat, o adeverință de vechime. Asta în condițiile în care o asemenea obligație nu exista până de curând. Un eventual refuz se poate traduce prin aplicarea unei amenzi între 300 și 1.000 de lei. Aici puteți citi mai multe.
9. Salariul minim brut a fost majorat în luna mai
Salariul minim brut pe țară a fost majorat, de la data de 1 mai, cu 200 de lei. Concret, acesta a crescut de la 1.050 la 1.250 de lei, iar efectele majorării au fost resimțite atât de către cetățeni, cât și de către firme. Dacă aici am scris despre efectele pe care le-a avut asupra firmelor majorarea salariului minim, aici am scris despre efectele asupra persoanelor fizice.
10. Clasificarea ocupațiilor a suferit noi modificări
Astă-vară, Clasificarea ocupațiilor din România a fost completată cu 13 noi ocupații, printre care cele de „ajutor bucătar”, „compozitor”, „decorator produse cofetărie”, „specialist planificare teritorială” și „dermopigmentist”. Totodată, ocupația de „manager al sistemelor de management al calității” a fost mutată în altă grupă de bază și trei ocupații au fost radiate. Aici sunt informații suplimentare.
Comentarii articol (3)