În afară de modificările legislative introduse pe final de 2015 în domeniul securităţii la incendiu, autorităţile au continuat şi în acest an schimbarea regulilor pe care trebuie să le respecte firmele. În acest sens, am inventariat în articolul de faţă principalele noutăţi apărute în 2016.
Clarificări la categoriile de clădiri ce trebuie autorizate
În cursul lunii august, Guvernul a venit cu noi dispoziții privind categoriile de clădiri ce necesită autorizarea pentru securitatea la incendiu. În principal, Executivul a introdus arii minime pentru autorizarea unor clădiri, iar ariile minime deja existente pentru alte construcții au fost micșorate sau chiar mărite.
De exemplu, de-acum se supun avizării și autorizării clădirile sau spațiile de comerț cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp, față de doar 400 mp, așa cum era inițial. De asemenea, regula este valabilă pentru spaţiile amenajate în clădiri de locuit colective, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 200 mp, față de peste 50 mp.
Alt exemplu este cel al clădirilor sau spațiilor de producție/depozitare, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp (inițial, avizarea și autorizarea erau necesare dacă era vorba de o arie de 400 mp), ori al spaţiilor amenajate în clădiri de locuit colective, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 200 mp (înainte, obligația era valabilă indiferent de suprafață).
Notă: Informații pe larg despre noutăți pot fi găsite în acest articol.
Reducerea numărului de acte necesare la autorizare
În septembrie, Ministerul Afacerilor Interne a operat schimbări în ceea ce privește dosarul de autorizare pentru securitatea la incendiu. Concret, firmele nu mai au nevoie de raportul de expertiză.
Cu toate acestea, dosarul de autorizare rămâne în continuare destul de stufos. De exemplu, dacă o firmă vrea să obțină autorizația de securitate la incendiu, aceasta are nevoie de peste 20 de acte, printre care cererea-tip, autorizaţia de construire, avizul de securitate la incendiu, scenariul de securitate la incendiu, planul de situație, memoriul tehnic cu descrierea instalației sau referatul verificatorului de proiect pentru cerința fundamentală de securitate la incendiu.
Notă: Lista completă a documentelor de care este nevoie la avizarea sau autorizarea petru securitatea la incendiu poate fi consultată aici.
Localurile fără autorizație, obligate să intre rapid în legalitate
În primăvara acestui an, parlamentarii au stabilit că, în cazul localurilor ce funcționează fără a avea o autorizație de securitate la incendiu, proprietarii trebuie să obțină acest document până la 31 decembrie.
Cu toate acestea, Guvernul a decis în august să amâne termenul, prin ordonanță de urgență, cu șase luni (adică până la 30 iunie 2017), pentru a oferi destul timp solicitanților să-și pregătească în mod adecvat dosarele de autorizare. Trebuie precizat că autoritățile nu iau în seamă termenul indicat în cazurile în care se constată încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu.
Între timp, până la obținerea autorizațiilor, localurile funcționează exclusiv pe răspunderea proprietarilor.
Notă: Află din acest articol informații detaliate despre subiect.
Comentarii articol (0)