Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită anual în 24 ianuarie, a fost inclusă pe lista zilelor libere legale prin Legea nr. 176/2016. Actul normativ a modificat Codul muncii, cel care prevede toate zilele libere de care angajații, atât cei de la stat, cât și cei din mediul privat, au dreptul să beneficieze.
Prin urmare, 2017 este primul an în care salariații stau acasă în data de 24 ianuarie, din moment ce această sărbătoare legală pică marțea.
Potrivit Codului muncii, în prezent există 14 zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Până la finalul anului 2017, salariații se vor mai bucura efectiv de alte nouă zile libere, acestea urmând să pice în intervalul luni-vineri al săptămânii.
Notă: Mai multe despre zilele libere din 2017 puteți citi aici.
Compensațiile pentru munca în sărbătorile legale, obligatorii
Cu toate că munca nu este permisă în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, anumite categorii de salariați au, totuși, obligația de a se prezenta la serviciu. Mai exact, este vorba de unitățile sanitare și unitățile de alimentație publică, pentru care trebuie să existe programe de lucru speciale.
„Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”, scrie în Codul muncii. De asemenea, acordarea de timp liber nu este posibilă, în zilele de sărbătoare legală, pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
Prin urmare, acestor categorii de angajați trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Atunci când nu se acordă zile libere din motive justificate, salariații care lucrează în sărbătorile legale trebuie să beneficieze „de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, conform documentului.
Atenție! Angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale și cei care nu acordă compensațiile cuvenite pentru munca în aceste zile riscă să fie amendați cu cel puțin 5.000 de lei și cu cel mult 10.000 de lei.
Comentarii articol (6)