Firmele care se ocupă exclusiv cu activitățile de inovare și cercetare-dezvoltare au primit prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 16 din 6 ianuarie 2017, o facilitate fiscală deosebit de importantă. Este vorba despre o scutire de la impozitul pe profit în primii zece ani de activitate, prevederea legală care o conține fiind deja în vigoare.
Concret, ordonanța care modifică Codul fiscal stabilește următoarele: "Contribuabilii care desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, definită potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi activităţi conexe acesteia sunt scutiţi de impozit pe profit în primii 10 ani de activitate. Această facilitate fiscală va fi pusă în aplicare în condiţiile respectării reglementărilor în domeniul ajutorului de stat", potrivit actului.
Prevederea nu mai impune și alte condiții, precum un plafon anume pentru profit, ceea ce înseamnă că se aplică tuturor firmelor care se ocupă exclusiv cu activitățile de inovare și cercetare-dezvoltare, indiferent de alte condiții.
Tot ordonanța mai precizează că firmele de acest gen care sunt deja înființate la momentul intrării în vigoare a prevederilor (6 ianuarie 2017) vor beneficia de scutire pe o perioadă de zece ani de la data intrării în vigoare a prevederii. Așadar, pentru firmele deja înființate scutirea se aplică începând de la 6 ianuarie 2017, timp de zece ani. Având în vedere că impozitul se plătește în anul în curs pentru anul precedent, firmele vor beneficia în mod concret de această scutire abia pentru impozitul pe care ar fi trebuit să-l plătească în 2018 pentru profitul realizat în 2017.
Pentru firmele care urmează să se înființeze cu acest obiect de activitate în perioada următoare, situația e mult mai puțin complicată: ele vor beneficia de această scutire pentru primii zece ani de activitate, astfel că, spre exemplu, o firmă care începe activitatea în 2018 va fi scutită de impozit până în 2028, sub rezerva unor modificări ulterioare ale Codului fiscal, desigur.
De principiu, contribuabilii care trebuie să plătească impozit pe profit au obligația să depună o declarație anuală de impozit (formularul 101) până la data de 25 martie inclusiv a anului următor celui în care s-a realizat profitul, după cum prevede Codul fiscal.