Persoanele aflate în concediul pentru creșterea copilului, care aleg să revină la serviciu mai repede decât trebuie, pot cere acordarea stimulentului de inserție. Acest drept al părinților este reglementat de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, iar valoarea acestuia a crescut, de la 1 aprilie 2017, pentru a doua oară în acest an și a ajuns la 650 de lei.
Concret, cuantumul lunar al stimulentului este de 50% din cuantumul minim al indemnizației aferente concediului pentru creșterea copilului. Din moment ce indemnizația minimă este, de la 1 februarie 2017, de 1.233 de lei (în creștere de la 1.063 de lei), rezultă că stimulentul a fost, până la finele lunii martie 2017, de 617 lei (în creștere de la 532 de lei).
Cu toate acestea, Executivul a decis, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2017, să aplice o nouă majorare a stimulentului. Concret, majorarea este valabilă începând de la 1 aprilie 2017, atunci când stimulentul de inserție a ajuns de la 617 lei la 650 de lei.
Plata stimulentului de inserție încetează când copilul împlinește doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap). Totuși, în cazul persoanelor care obțin venituri cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se acordă până când copilul împlinește trei ani (respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap).
Atenție! Indemnizația de creștere și stimulentul de inserție nu se pot cumula, potrivit OUG nr. 111/2010. Asta înseamnă că plata indemnizației încetează înainte ca stimulentul de inserție să fie achitat.
Oricare dintre părinți poate cere banii
Stimulentul de inserție poate fi cerut de oricare dintre cei doi părinți ai copilului, iar acesta se poate solicita pentru fiecare naștere. Dreptul este acordat, conform actului normativ amintit, în baza unei cereri și a următoarelor acte:
- actul de identitate al solicitantului și certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul ori livretul de familie (originalele și copiile);
- actele doveditoare care să ateste că, în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului, solicitantul a realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile;
- dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
- orice alte documente care să ateste îndeplinirea condițiilor de eligibilitate (faptul că solicitantul stă în România împreună cu copilul/copiii pentru care cere banii).
„Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, reprezentând indemnizație sau stimulent de inserție, și documentele din care rezultă îndeplinirea condițiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, orașului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului București pe raza căreia solicitantul își are domiciliul sau reședința”, este explicat în OUG nr. 111/2010.
Notă: Informații pe larg despre obținerea în 2017 a concediului pentru creșterea copilului pot fi găsite în acest articol.