Stimulentul de inserție, adică suma de bani pe care o primește cel care se întoarce la muncă din concediul de creștere mai devreme, este pierdut imediat ce beneficiarul nu mai câștigă venituri impozabile (salariu, de pildă). Așa prevede OUG nr. 111/2010, cea care tratează stimulentul și indemnizația de creștere a copilului.
Prevederea exactă din ordonanță este următoarea: "Dreptul la stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 încetează cu ziua următoare celei în care: (...) b) beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului și nici nu se află în concediul pentru creșterea copilului".
Avocatul Poporului consideră că e o problemă de constituționalitate cu această prevedere și solicită judecătorilor de la CCR să se pronunțe asupra acesteia. Concret, Avocatul susține că prevederea nu ar trebuie să funcționeze în sensul că pierderea dreptului de stimulent să fie definitivă, ci doar temporară. Prevederile "(...) sunt constituționale, în măsura în care încetarea plății stimulentului de inserție are loc doar în perioada în care beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului, ulterior putând fi reluată plata acestui stimulent", susține Avocatul Poporului, altfel fiind încălcată Constituția.
Acesta vine cu exemplul părintelui care e nevoit să intre în concediu de îngrijire a copilului bolnav. Potrivit Codului fiscal, indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav pe care asiguratul o primește de la stat pe perioada acestui concediu nu e considerată venit impozabil și, prin urmare, nu-l mai califică pe beneficiarul stimulentului de inserție să-l primească, deși ar avea dreptul.
"Persoana care solicită concediu de îngrijore copil se vede astfel silită să opteze, în mod pragmatic, între încetarea acestui drept, prin faptul că-și ia concediu de îngrijire copil, pentru o perioadă determinată de timp, dar nu suficient de mare pentru a acoperi întreaga perioadă a acordării lui prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 (...) și neglijarea copilului pe perioada cât acesta este bolnav", susține Avocatul Poporului.
Decizia CCR prin care se va răspunde solicitării Avocatului Poporului de a lămuri constituționalitatea acestei prevederi va trebui respectată apoi de toți cei care aplică acel text de lege: instanțe și autorități publice, în concret.
Părinții care renunță la concediul de creștere a copilului și se întorc mai repede la muncă au dreptul de a primi 650 de lei lunar ca stimulent de inserție. “Începând cu drepturile lunii aprilie 2017, cuantumul stimulentului de inserție se stabilește la 650 lei”, este prevăzut în varianta în vigoare a OUG nr. 111/2010. Beneficiarii nu pot fi concediați pe perioada acordării acestui stimulent. De puțină vreme însă, ordonanța a fost modificată și acum e necesară anunțarea angajatorului despre intenția de a reveni la muncă mai devreme, din concediul de creștere - informarea angajatorului e necesară cu cel puțin o lună înainte.
Plata stimulentului de inserție se face până când copilul împlinește doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap) -- e vorba de durata maximă a concediului de creștere. Totuși, în cazul persoanelor care obțin venituri cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se face până când copilul împlinește trei ani (respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap).
Comentarii articol (6)