Ordinea de stingere a creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local a fost stabilită prin noul Cod de procedură fiscală, în vigoare din 2016.
Astfel, impozitele locale (cazul celor pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport) pot fi achitate în prezent doar după plata amenzilor restante, indiferent de natura lor (inclusiv cele de circulaţie).
"În cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală", reglementează actul normativ la art. 165 alin. (2).
Cu alte cuvinte, plata impozitelor locale este condiţionată de achitarea amenzilor mai vechi, astfel că, dacă înregistraţi amenzi, sunteţi obligaţi să le achitaţi, înainte de a putea trece la plata impozitului pe clădiri ori autovehicule.
Ca regulă, impozitele locale se achită în două rate egale, până la 31 martie şi 30 septembrie, iar cei care achită impozitul integral, până la primul termen, beneficiază de o reducere de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local. În 2016, primul termen de plată a fost decalat cu trei luni, până la 30 iunie, ca urmare a numeroaselor modificări legislative apărute la începutul anului.
Dacă ţi-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem şi altele. Le găseşti pe toate aici.
Comentarii articol (3)