1. Recuperarea banilor daţi "şpagă", după ce ai denunţat fapta la poliţie
Un utilizator al forumului nostru a cerut un sfat pentru situaţia nu tocmai plăcută în care se regăseşte. Concret, acesta susţine că, după ce a încheiat un contract cu primăria unei localităţi, i-au fost solicitate diverse sume de bani, pe care le-a acordat celor încredinţaţi să efectueze anumite lucrări, stipulate în contractul încheiat.
Astfel, acesta ar vrea să îşi recupereze suma de bani oferită ca şpagă acelor persoane, însă avocata Ioana Cazacu l-a atenţionat că, la rândul său, a săvârşit infracţiunea de dare de mită, fiind practic în imposibilitatea de a recupera acei bani, obiect al infracţiunii.
La rândul său, avocatul Claudiu Lascoschi îi recomandă utilizatorului nostru să se constituie ca parte civilă în procesul penal, lucru posibil inclusiv în faza de urmărire penală, cu condiţia ca acesta să fi fost constrâns să dea mită.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
2. Fosta soţie nu îşi dă acordul să pot pleca cu copilul minor în vacanţă
Un alt forumist a arătat cum este în imposibilitatea de a pleca în vacanţă cu fiul său, în afara graniţelor ţării, pentru că fosta soţie nu vrea să dea o declaraţie notarială în acest sens, prin care să-şi exprime acordul.
Într-o astfel de situaţie, avocata Alexandra Vasile îi recomandă acestui tătic să se adreseze instanţei de judecată cu o cerere pentru pronunţarea unei hotărâri care să suplinească acordul de voinţă al mamei pentru părăsirea ţării, aspect lămurit şi de avocata Ioana Stoica.
"Dacă este necesar paşaport pentru ieşirea din ţară a minorului, va trebui să solicitaţi şi suplinirea consimţământului la întocmirea paşaportului pentru că vă puteţi trezi că nu vă da acordul nici pentru paşaport", a mai subliniat prima sursă citată.
În plus, forumistul nostru este îndreptăţit să-i ceară fostei soţii şi acordarea de cheltuieli de judecată pentru dosar, aşa cum i-a transmis avocatul Gabriel Klein Kiriţescu.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
3. Condiţiile în care un bun dobândit în timpul căsătoriei să rămână bun propriu
O altă cititoare înregistrată pe forumul nostru a dorit să ştie ce se întâmplă în situaţia în care, după căsătorie, primeşte un apartament de la părinţii săi, iar soţul ei este de acord să nu aibă nicio pretenţie asupra acestui bun.
Astfel, avocatul Adrian Albu i-a recomandat acesteia să meargă la notar, să explice situaţia, cu menţiunea expresă în acte cum că banii pentru cumpărarea bunului provin de la părinţii ei, urmând ca apartamentul să fie un bun propriu, nu unul comun.
La fel, dacă părinţii utilizatoarei noastre îi lasă apartamentul acesteia prin donaţie sau moştenire, bunul este unul propriu, situaţia fiind cu atât mai simplă aici.
Notă: Subiectul de pe forum poate fi găsit aici.
Comentarii articol (0)