Primul act de identitate se eliberează la împlinirea vârstei de 14 ani, iar pentru asta copilul trebuie să se prezinte personal la ghișeul serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, însoțit de unul dintre părinți sau, după caz, de reprezentantul său legal /de altă persoană sub autoritatea căreia se află, potrivit legii. Dacă minorul se află, alături de părinții săi, în străinătate, atunci actul de identitate poate fi solicitat și la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din statele respective.
Potrivit informațiile oferite pe site-ul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), cererea pentru eliberarea actului de identitate trebuie să fie semnată atât de minor, cât și de părinte/reprezentant legal, iar dacă părinții au domicilii diferite, cererea se semnează de cel la care copilul are domiciliul stabilit. Pe lângă cerere, sunt necesare și următoarele documente:
- certificatul de naştere, original şi copie;
- actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal;
- documentul cu care părintele/reprezentantul legal face dovada adresei de domiciliu, original şi copie;
- certificatul de căsătorie al părinţilor sau, după caz, certificatul/hotărârea de divorţ în cazul în care părinţii sunt divorţaţi, original şi copie;
- chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate.
Tariful actului de identitate este în valoare de 7 lei și se plătește în numerar, la sediul direcției de evidența populației (pe bază de chitanţă) sau la direcția taxe și impozite din cadrul primăriei. De la 1 februarie, nu mai este necesar și timbrul fiscal (taxa extrajudiciară de timbru) în valoare de 5 lei.
Important! Cererea pentru eliberarea actului de identitate se depune personal, iar actul de identitate se eliberează titularului.
Românii din străinătate pot obţine documentele necesare în aceleaşi condiţii ca românii din ţară, deoarece, tot de la 1 februarie, a fost eliminată și taxa percepută, conform Legii nr. 198/2008, de către misiunile diplomatice /oficiile consulare pentru eliberarea actului de identitate.
Schimbarea actului de identitate care expiră sau a domiciliului
Aproape de expirarea termenului de valabilitate trebuie să mergem să solicităm eliberarea unui act de identitate nou. Pentru aceasta, ne adresăm acelorași autorități, numai că cererea de eliberare trebuie însoțită de alte documente, respectiv:
- actul de identitate şi cartea de alegător, după caz;
- certificatul de naştere şi certificatul de căsătorie, după caz, original şi copie;
- certificatul/hotărârea de divorţ, după caz, original şi copie;
- certificatul de deces al soţului/soţiei decedat/decedate, în cazul soţului supravieţuitor, original şi copie;
- certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, original şi copie;
- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă, original şi copie;
- chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate.
Tariful de eliberare este același ca în situația eliberării actului de identitate la 14 ani, respectiv suma de 7 lei, iar timbrul fiscal nu mai este necesar nici în acest caz, de la 1 februarie.
Notă: În cazul modificării numelui şi/sau prenumelui titularului, prenumelui părinţilor, a datei ori a locului de naştere, precum şi în situaţia schimbării sexului, se prezintă şi hotărârea judecătorească sau, după caz, actul administrativ în baza căruia s-au modificat datele de stare civilă.
Domiciliul este trecut obligatoriu în buletin, așadar orice schimbare intervenită în acest sens atrage, după sine și eliberarea unui nou act de identitate. Pentru aceasta, ne adresăm acelorași autorități ca în cazurile de mai sus, cu o cerere însoțită de aceleași documente pe care le-am menționat pentru schimbarea actului care expiră, iar tariful de eliberare este același.
Declarația de primire în spațiu, dacă este cazul, poate fi dată în fața lucrătorului din cadrul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, a poliţistului de siguranţă publică, a notarului public ori a funcţionarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al României.
Cum procedăm dacă vrem să ne stabilim reședința?
Dacă în mod normal locuim la o altă adresă decât cea din buletin, adică decât adresa de domicliu, atunci trebuie să solicităm înscrierea unei mențiuni cu privire la domiciliu în actul nostru de identitate. În acest caz nu se mai pune problema unei schimbări a documentului în întregime, deoarece înscrierea reședinței se face printr-un autocolant lipit pe spatele actului.
Pentru asta vom face, la aceleași autorități, o cerere însoțită de:
- actul de identitate al solicitantului;
- documentul cu care se face dovada adresei de reşedinţă, original şi copie;
- consimţământul găzduitorului, după caz.
Nici pentru aceste operațiuni nu se mai solicită, de la 1 februarie, timbrul fiscal (taxa extrajudiciară de timbru) în valoare de cinci lei.
Eliberarea unui nou act de identitate la pierderea, furtul sau distrugerea celui anterior
Într-una dintre aceste situații, eliberarea unui nou act de identitate se face printr-o cerere adresată la ghișeul serviciului public comunitar de evidență a persoanelor și însoțită de următoarele documente:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate;
- actul de identitate şi cartea de alegător, dacă este cazul;
- certificatul de naştere şi certificatul de căsătorie, după caz, original şi copie;
- certificatul/hotărârea de divorţ, după caz, original şi copie;
- certificatul de deces al soţului/soţiei decedat/decedate, în cazul soţului supravieţuitor, original şi copie;
- certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, original şi copie;
- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă, original şi copie;
- dovada eliberată de unitatea de poliţie unde a fost reclamat furtul, dacă este cazul;
- un document emis de instituţii sau autorităţi publice - paşaport, permis de conducere, legitimaţie de serviciu, livret militar ori diplomă de absolvire a unei instituţii de învăţământ, cu fotografie de dată recentă, original şi copie;
- chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate (adică tariful de 7 lei care se plătește și în celelalte cazuri).
Nici în acest caz nu mai este necesar timbrul fiscal, de la 1 februarie, tot așa cum nu mai este necesară declararea actului ca pierdut într-un ziar sau la Monitorul Oficial.
Cum facem dovada adresei de domiciliu?
Potrivit informațiilor oferite pe site-ul DEPABD, pentru a dovedi adresa de domiciliu avem nevoie de unul dintre următoarele documente:
- acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ;
- declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, însoţită de unul dintre documentele prevăzute la punctul anterior;
- declaraţia pe proprie răspundere a solicitantului, însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta documentele prevăzute mai sus;
- documentul eliberat de primării, din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia figurează înscris în Registrul agricol.
Important! Dacă solicitantul nu este proprietarul imobilului, atunci este necesară declaraţia scrisă a găzduitorului. Aceasta se consemnează pe cererea pentru eliberarea actului de identitate, în prezenţa lucrătorului de evidenţă a persoanelor. În situaţia în care găzduitorul nu se poate prezenta la sediul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, declaraţia poate fi dată în prezenta poliţistului de siguranţă publică, la notarul public ori la misiunea diplomatica sau oficiul consular al României din străinătate.
Comentarii articol (11)