În data de 22 februarie 2017, a fost publicat spre consultare publică ghidul solicitantului privind condițiile specifice de accesare a fondurilor în cadrul POR - măsura 2.1.B, destinată incubatoarelor de afaceri. Ulterior datei-limită pentru trimiterea propunerilor și obsevațiilor, va fi anunțată sesiunea de depunere a proiectelor.
Ce investiții poate deconta un incubator de afaceri
Entitățile care vor să creeze incubatoare de afaceri pot include în cadrul bugetui solicitat două componente:
- ajutor regional pentru investiții – componentă obligatorie;
- ajutor de minimis – componentă opțională, dar nu mai mult de 200.000 de euro.
Ajutorul regional pentru investiții include cheltuielile de înființare, modernizare, extindere a unui incubator de afaceri, precum și dotarea acestuia cu active corporale și necorporale. Acest tip de investiții sunt decontate în procent de:
- 70% pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici;
- 60% pentru întreprinderi mijlocii;
- 50% pentru întreprinderi mari.
Atunci când solicitantul propune ca proiectul să se realizeze în Regiunea de Vest, ponderea ajutorului financiar nerambursabil va fi diminuată cu 15% din procentele prezentate mai sus.
Ajutorul de minimis include finanțarea necesară oferirii, în cadrul incubatorului, a unor servicii suport pentru firmele incubate. Componenta de minimis este opțională, iar ajutorul acordat este de cel mult 90%, dar fără a depăși 200.000 de euro, indiferent de locul de implementare al proiectului și de dimensiunea solicitantului.
Când se vor putea depune proiectele pentru incubatoarele de afaceri
În prezent, ghidul solicitantului este publicat în dezbatere publică, fiind așteptate observații și sugestii până la data de 21 martie 2017, apelul de proiecte urmând a fi anunțat ulterior. Selecția proiectelor presupune:
- verificarea eligibilității și conformității proiectului;
- verificarea tehnico-economică;
- acordarea punctajului.
Punctajul minim solicitat în cadrul acestui apel de proiecte este de 50 de puncte, însă selecția proiectelor se va efectua în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute de proiectele declarate conforme și eligibile în cadrul procedurii de selecție.
Ce este un incubator de afaceri
Incubatoarele de afaceri sunt structuri create pentru a oferi sprijin întreprinderilor nou-înființate pentru o perioadă determinată de timp, în primii ani de activitate. Perioada de timp petrecută de o firmă în cadrul unui incubator de afaceri este denumită ciclu de incubare, iar în acest interval beneficiază de o serie de servicii suport, cele mai importante fiind spațiul pentru birouri, suport financiar și servicii de consultanță.
Activitățile desfășurate în cadrul unui incubator presupun:
1. Etapa de pre-incubare (maximum șase luni) este perioada cuprinsă între selectarea viitorului rezident și semnarea contractului de incubare. În această etapă, antreprenorul este sprijinit pentru:
- identificarea și dezvoltarea ideii de proiect;
- evaluarea potențialului ideii de afaceri;
- instruire atât în aspecte generale și specifice (management, proprietate intelectuală etc);
- elaborarea planului de afaceri.
2. Etapa de incubare
În această etapă, antreprenorul este sprijinit de la înființarea societății până la dezvoltarea ei, dar nu mai mult de trei ani de zile, beneficiind de servicii precum:
- instruire specializată;
- servicii administrative (recepție, secretariat etc);
- servicii de contabilitate, juridice și financiare;
- servicii de marketing și mentorat;
- servicii suport pentru afaceri, precum: formare profesională, studii de piață, asistență IT, consultanță pentru obținerea de finanțări rambursabile și nerambursabile, consultanță pentru recrutarea de personal;
- networking;
- stabilirea strategiei de părăsire a incubatorului;
- colaborarea continuă între firmele incubate;
- alte servicii necesare.
3. Etapa post-incubare
Această etapă este denumită perioadă de acccelerare, activitățile vâzând companii aflate deja în faza de maturitate, fiind capabile să evolueze pe cont propriu. În acest mement, întreprinderea nu mai este găzduită în incubator, dar poate beneficia de pe urma unor servicii precum: sprijin pentru creșterea vânzărilor, introducerea unor invoații etc. Incubatoarele care se concentrează pe această etapă sunt numite acceleratoare de afaceri.
Cine poate înființa un incubator de afaceri
În cadrul acestei linii de finanțare, beneficiarii eligibili sunt entitățile care își propun înființarea unui incubator de afaceri, indiferent de forma juridică. Cererile de finanțare vor fi înaintate de către entități individuale sau în asociere care au calitatea de fondator al unui incubator de afaceri:
- autorități publice;
- instituții de învățământ superior;
- centre și stațiuni de cercetare-dezvoltare;
- camere de comerț;
- persoane juridice de drept privat.
Apelul de proiecte va fi deschis timp de șase luni, iar bugetul alocat va fi de 117, 65 de milioane de euro, fiecare proiect putând accesa o valoare cuprinsă între 200.000 de euro și șapte milioane de euro. Astfel, prin implementarea acestui program de finanțare, este estimată finanțarea a cel puțin 17 incubatoare de afaceri.
Cine poate fi rezident al unui incubator de afaceri
Rezidentul unui incubator poate fi orice întreprindere nou-înființată pentru o durată de cel mult trei ani.
Rezidenții trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiții:
- să fie societăți nou înființate, care au cel mult trei ani de la data înregistrării la Registrul Comerțului;
- domeniul de activitate în care funcționează este aferent sectorului specific asupra căruia se concentrează și incubatorul;
- nu sunt societăți în dificultate;
- firmele care nu se află în insolvență, faliment, reorganizare judiciară etc.
Rezidentul va avea următoarele drepturi în cadrul incubatorului:
- să folosească infrastructura;
- să beneficieze de serviciile oferite de către incubator;
- să plătească administratorului incubatorului sumele prevăzute în contractul de incubare;
- să creeze cel puțin un loc de muncă nou, în termen de șase luni de la obținerea rezidenței în cadrul incubatorului. Acest loc de muncă va fi păstrat pe toată durata incubării;
- să elibereze infrastructura incubatorului după o perioadă de trei ani de zile.