Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție vor fi înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată, potrivit metodologiei de înscriere la clasa pregătitoare (Ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 3.247/2017). Cu alte cuvinte, principiul este că părinții își înscriu copiii la școala de care aparține locuința acestora, ceea ce contează fiind apropierea de casă a unității de învățământ, iar nu alte preferințe.
Chiar dacă se întâmplă ca o școală să nu poată acomoda, într-un an, numărul mare de preșcolari care sunt înscriși și care aparțin de aceasta, atunci responsabilii trebuie să găsească soluții pentru ca toți acești copii să fie școlarizați la școala de care aparțin, dacă părinții lor nu au făcut alte alegeri, desigur. Spre exemplu, una dintre soluții este mersul la școală în schimburi, chiar și pentru copiii care aparțin aceluiași ciclu de studiu.
Totuși, părinții sunt îndreptățiți să aleagă și altă școală decât cea de circumscripție, pentru că legislația le permite acest lucru. Numai că, în această situație, școala nu mai este obligată să țină cont de alegerea părintelui decât în limita locurilor libere (diferența dintre totalul locurilor alocate și numărul copiilor din circumscripție) și ținând cont de criteriile generale, dar și proprii ale școlii.
Notă: Mai multe detalii despre înscrierea la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2017-2018 puteți afla de aici, iar despre înscrierea on-line din acest material.
Ce copii au prioritate la înscriere pe locurile libere?
Potrivit metodologiei, departajarea între copii pentru locurile libere dintr-o școală se face după următoarele criterii generale:
- respectivul copil deține un certificat medical de încadrare în grad de handicap;
- copilul este orfan de ambii părinți (are un document care atestă acest lucru) sau provine de la un centru de plasament/casă de copii;
- copilul este orfan de un părinte (are un document care atestă acest lucru);
- respectivul are un frate/soră înmatriculate în școala respectivă.
În cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinți din afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale cumulate de fiecare copil: se repartizează, mai întâi, copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile de mai sus, apoi cei care îndeplinesc două ș.a.m.d.
În plus față de acestea patru, fiecare școală este îndreptățită să vină cu propriile criterii specifice de departajare. Acestea sunt folosite doar în situația în care s-au aplicat criteriile generale de mai sus și s-a constatat că nu au fost suficiente.
Firește că școala trebuie să fie transparentă la acest capitol și să afișeze la sediul său, cel mai târziu în perioada înscrierilor, care sunt criteriile specifice pe care înțelege să le aplice și nu are voie să modifice sau să adauge la aceste criterii altele noi după momentul afișării. De asemenea, metodologia mai obligă școala și să indice părinților ce documente doveditoare trebuie să depună părintele la înscriere, pentru a satisface aceste criterii.
Important! Școlile de stat nu pot să facă liste de preînscrieri, acestea fiind interzise de metodologia în vigoare. Atunci când stabilesc criteriile specifice de departajare, unitățile de învățământ trebuie să țină cont de legislație pentru combaterea discriminării și de faptul că toți copiii au drepturi egale de acces la educație.
De ce este indicat să alegem, în subsidiar, școala de circumscripție
Potrivit metodologiei, sistemul de repartizare informatic procesează cererile de înscriere în trei faze:
- mai întâi, sunt admiși la școala de circumscripție toți copiii pentru care părinții au cerut înscrierea în această școală;
- în a doua fază, sunt procesate cererile părinților care au cerut înscrierea la altă școală, pe locurile rămase libere;
- în final, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au cerut înscrierea la altă școală (și, în subsidiar, întoarcerea la școala de care aparțin), dar care nu au fost înmatriculați la școala dorită pentru că nu mai erau locuri.
Atenție! Repartizarea la școala de circumscripție a copiilor care nu au prins loc la școala aleasă de părinți (alta decât cea de circumscripție) se face numai dacă în cererea de înscriere părinții au bifat opțiunea de înscriere la aceasta, în cazul neadmiterii la școala cerută.
Copiii pentru care părinții au bifat căsuța cu întoarcerea la școala de circumscripție, în caz că nu mai sunt locuri libere la școala dorită, au locurile rezervate la școala de circumscripție, potrivit metodologiei. Asta înseamnă că nu există nicio șansă că aceștia să piardă locul la școala de care aparțin în mod legal.
Dacă părinții nu au bifat în cererea de înscriere și varianta școlii de circumscripție, atunci copiii acestora vor fi repartizați în cadrul unei a doua etape, care presupune o altă cerere de înscriere ș.a.m.d. Aici, procedura de repartizare și departajarea copiilor se face după reguli specifice, care sunt elaborate de inspectoratul școlar și afișate pe pagina de internat a acestuia și la sediile școlilor respective.
Important! Școlile care nu mai au locuri libere nu mai pot primi, pentru etapa a doua, cereri de înscriere.
Practic, părinții care nu ales din prima, în subsidiar, școala de circumscripție, pot fi puși în situația de a-și vedea copiii mergând la școală în unități de învățământ pe care nu și le-au dorit deloc, în limita locurilor libere.
În orice caz, este imposibil ca, la finalul înscrierilor, să rămână vreun copil neînmatriculat la școală și pentru care să se fi făcut o cerere de înscriere, potrivit metodologiei.
Comentarii articol (3)