Pentru a oferi servicii de creare și întreținere a site-urilor web nu ai nevoie, neapărat, de cunoștințe de programare IT, ci poți utiliza teme prestabilite, a căror adaptare și utilizare este extrem de facilă, astfel încât să poată fi folosite în cazul unor clienți din domenii de activitate diferită. O platformă ce oferă numeroase astfel de teme pentru dezvoltarea site-urilor web este Wordpress.
Importanța unui site de prezentare, sau magazin virtual constă în:
- reprezintă o modalitate prin care firmele mici pot dezvolta avantaje competitive pe piață;
- firmele se pot adresa unui număr mult mai mare de clienți potențiali decât în cazul unui magazin fizic;
- site-ul reprezintă, practic, un magazin deschis non-stop, accesibil în orice moment, din orice colț al țării sau lumii;
- este mult mai ieftin de construit și de întreținut decât un magazin fizic.
O potențială piață pentru serviciile de creare a site-urilor web
Toți beneficiarii programului de finanțare România Start-Un Nation vor primi decontarea cheltuielilor ocazionate de crearea propriilor site-uri și magazine virtuale, în limita a 10.000 de lei, fără TVA.
Programul de Finanțare România Start-Up Nation oferă finanțări nerambusabile de până la 44.000 de euro unui număr de până la 10.000 de întreprinderi în 2017. Din acest buget, fiecare societate poate aloca o sumă maximă de 10.000 de lei fără TVA creării propriului site de prezentare a serviciilor și produselor.
Astfel, presupunând că întregul buget al programului va fi consumat, iar toți beneficiarii își vor crea site-uri de prezentare, rezultă o piață potențială de 100.000.000 de lei, respectiv peste 22 de milioane de euro doar în acest an.
Dacă oferi servicii de web-design, te poți adresa acestor potențiali clienți având doar un laptop și o conexiune la internet. Cunoștințele de programare nu îți sunt necesare pentru crearea unor site-uri web simple și nici în cazul unor magazine virtuale cu puține produse, întrucât poți utiliza multitudinea de teme cu o interfață ușor de înțeles și utilizat, precum Wordpress.
Poți fi, la rândul tău, un beneficiar al programului Start-Up Nation
Programul de finanțare România Start-Up Nation acordă finanțare inclusiv pentru dezvoltarea unor activități de web-design.
În cazul în care dorești să soliciți o finanțare pentru această idee de afaceri, iată ce ai de făcut:
1. Crearea unei societăți comerciale
În cadrul acestui program de finanțare sunt eligibile doar societățile comerciale (SRL-ul fiind cea mai des întâlnită formă juridică), societățile cooperative sau societățile debutante (SRL-D) care au fost înființate după data de 30 ianuarie 2017.
Poți înființa societatea în orice zonă urbană sau regiune mai puțin dezvoltată, cu excepția regiunii București – Ilfov. Fiind o regiune dezvoltată, companiile înregistrate aici nu vor putea solicita finanțare nerambusabilă în cadrul acestui program de finanțare.
2. Alegerea codului CAEN
Pentru a desfășura activități de web-design, va trebui să incluzi în actul constitutiv codul CAEN 6311 - Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe. Aceată activitate îțio va da dreptul să desfășori servicii de creare și întreținere a paginilor web.
Întrucât la acest moment nu ai încă o activitate demarată, codul CAEN va fi doar înregistrat, iar autorizarea lui va fi obligatorie înainte de începerea efectivă a activității economice.
3. Pregătirea documentației necesare
Pentru a solicita sprijin nerambursabil, va trebui ca solicitantul să pregătească singur, sau cu ajutorul unui consultant, documentația solicitată:
- plan de afaceri;
- cerere de finanțare;
- documente suport, precum contract pentru spațiu, oferte de preț pentru echipamentele necesare, certificatul de înmatriculare al societății sau certificatul constatator emis de Registrul Comerțului.
Dacă lucra cu un consultant la pregătirea proiectului îți vei spori șansele de finanțare, însă iată ce trebuie să cunoști despre selectarea firmelor de consultanță în acest articol.
4. Întocmirea bugetului necesar
Prin intermediul acestui program de finanțare poți solicita un sprijin nerambursabil de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, fără a depăși 44.000 de euro.
Iată pentru ce poți primi finanțare:
- plata chiriei pentru spațiul de lucru, dacă este cazul;
- achiziția de echipamente IT și soluțiile software necesare funcționării optime a acestora;
- mobilierul necesar și alte dotări utile.
Programul de finanțare nu este încă activ, pentru depunerea cererilor de finanțare fiind nevoie de publicarea normelor metodologice finale. Apariția acestui ghid al solicitantului poate aduce modificări importante în structura cheltuielilor eligibile, fiind așteptate ca și cheltuielile cu salariile personalului necesar și TVA-ul să fie decontate prin intermediul programului.
Iată tot ce trebuie să știi despre întocmirea unui buget în acest articol.
5. Depunerea proiectului
Cererea de finanțare, însoțită de plan de afaceri și celelalte documente solicitate se vor depune în format electronic, pe site-ul Agenției pentru implementarea programelor și proiectelor derulate de IMM-uri, respectiv aici.
Nu a fost încă anunțată oficial data de lansare a acestui program, însă termenul vehiculat este 2 mai 2017.
6. Semnarea contractului de finanțare
După depunerea proiectelor se va declanșa procedura de evaluare a proiectelor, iar cererile de finanțare care vor îndeplini condițiile de eligibilitate vor fi selectate, în limita bugetului disponibil, pentru semnarea contractelor de finanțare.
7. Implementarea proiectelor
După semnarea contractelor de finanțare, beneficiarii vor avea la dispoziție un anumit termen pentru implementarea corectă și completă a planurilor de afaceri.
În această etapă, va trebui să realizezi în întregime activitățile descrise în planul de afaceri: să achiziționezi echipamentele IT, softurile necesare, mobilierul și să efectuezi, dacă este cazul, celelalte cheltuieli ale proiectului.
8. Demararea activității
Atunci când proiectul este finalizat, iar tu ai intrat în posesia echipamentelor necesare, poți demara activitatea de web-design, adresându-te celorlalți beneficiari ai acestor linii de finanțare și oferindu-ți serviciile de creare a site-urilor web.
Proiectul tău se va afla, totodată, într-o etapă de monitorizare de trei ani în care trebuie să menții activitatea, să nu înstrăinezi bunurile achiziționate prin acest program și să menții celelalte obligații asumate, precum locurile de muncă create prin implementarea proiectului.
Despre importanța comerțului on-line în România
Cifra de afaceri a întregului comerț on-line desfășurat în România a crescut de peste trei ori în intervalul 2011 – 2015, putând depăși, în premieră, cifra de șase miliarde de lei în 2016. Aceste cifre spectaculoase sunt susținute de creșterea încrederii populației în metodele electronice de plată, dar și de promoțiile derulate de către magazinele virtuale de-a lungul unui an, precum Black Friday, Crăciunul și anul nou, Paștele și altelele.
Pentru a obține creșteri atât de mari și cifre de afaceri de ordinul miliardelor de euro din comerțul desfășurat online, aceste societăți au nevoie, în primul rând, de site-uri și magazine virtuale în care să-și expună produsele, dar și serviciile oferite.
Creșterea spectaculoasă de la un an la altul a comerțului online a atras, de asemenea, atenția companiilor din toate domeniile de activitate, crearea unui site web fiind de mulți ani o necesitate și nu doar un instrument ce asigură accesul la un canal suplimentar de vânzări.
Astfel, conform datelor financiare depuse la Ministerul Finanțelor în 2015, cei mai importanți cinci jucători pe piața online au fost, în ordinea cifrelor de afaceri:
- Dante International (site-ul emag.ro) cu o cifră de afaceri de 1,7 miliarde de lei;
- Fashion Days Shopping SRL (221 milioane de lei);
- Studio Moderna SRL, posesorul mărcilor comerciale Dormeo, Delimano sau Top Shop (188 de milioane de lei);
- PayPoint Services SRL (188 de milioane de lei);
- Corsar Online SRL ce operează site-ul unul dintre cele mai mari site-uri de electronice și electrocasnice din România (173 de milioane de lei).