În urma modificărilor aduse recent la Legea avocaților prin Legea nr. 25/2017, s-a stabilit ca actele întocmite de aceștia să fie menționate într-o evidență specială, pentru a putea fi opozabile terților, la fel și anumite aspecte legate de patrimoniul de afectațiune profesional.
Pentru a răspunde cât mai repede cerințelor recent intrate în vigoare, UNBR a decis să înființeze următoarele două registre speciale, conform Deciziei UNBR nr. 212/2017:
-
Registrul electronic al actelor întocmite de avocați, în care se înregistrează actele întocmite de avocați și care cuprind mențiunea atestării identității părților, a conținutului și a datelor actelor; avocații vor trebui să înregistreze aceste operațiuni în cel mult trei zile de la întocmirea actelor;
- Registrul electronic al evidenței patrimoniului de afectațiune al avocaților, în care se înregistrează mențiunile incluse în actele de înființare a formelor de exercitare a profesiei, ori în cele întocmite pentru desfășurarea activităților profesionale în modalitățile de exercitare a profesiei prevăzute de Lege și Statutul profesiei (contractul de colaborare profesională, de contractul de salarizare în interiorul profesiei), privind patrimoniul propriu pe care avocatul îl afectează desfășurării activității sale profesionale.
Totuși, contractele de asistență juridică întocmite pentru exercitarea altor activități decât cele menționate la primul registru de mai sus se înscriu în continuare în registrul oficial de evidență.
Concret, Legea nr. 25/2017, cea care a adus ultimele modificări la Legea avocaților, a stabilit faptul că avocații au obligația de a ține evidența actelor întocmite (cu excepția celor constituite pentru asistare și reprezentare) și că trebuie să le păstreze în arhivele profesionale proprii, în ordinea în care au fost întocmite.
De asemenea, în cel mult trei zile de la data întocmirii, ei sunt obligați să înregistreze operațiunile respective în Registrul electronic al actelor recent înființat de UNBR. Altfel, actele respective nu pot fi opozabile față de terți, potrivit Legii nr. 25/2017.