1. Modificări importante la Legea avocaților
Mai multe modificări au fost aduse anul acesta la Legea nr. 51/1995: avocații pot fi de acum aspru sancționați pentru divulgarea secretului profesional, pot primi amenzi de zece ori mai mari ca formă de răspundere în profesie, iar barourile au mai mult timp la dispoziție ca să-i tragă la răspundere pe aceștia; avocatura clandestină e sancționată penal acum indiferent ce presupune, nu doar asistență juridică, iar conceptul de onorarii minimale a fost introdus în lege, dându-se Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) prerogativa adoptării unui tablou de tarife minime. Despre aceste schimbări și alte câteva puteți citi pe larg aici.
2. Codul deontologic al avocatului: reguli de publicitate, relația cu mass-media și altele
Toamna aceasta a fost adoptat de UNBR și un Cod deontologic al avocatului român care cuprinde, în mare, reglementări cuprinse și celelalte acte normative ce tratează profesia de avocat, dar pe alocuri mai detaliate. Spre exemplu, la capitolul publicitate, în Codul deontologic se enumeră ce fel de comunicări ale avocatului pot fi considerate publicitate, dar și cum trebuie să informeze avocatul publicul despre serviciile pe care le oferă. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.
3. Onorariile minimale: adoptate, suspendate, abrogate în doar câteva luni
În septembrie, UNBR a dat o hotărâre cu onorarii minimale și reguli de aplicare a acestora. Primele critici n-au întârziat să apară, unele voci reproșând inclusiv unele ambiguități în reglementare, altele vociferând nemulțumiri cu privire la lipsa de consultare a barourilor din toată țara. La scurt timp după ce le-a propus, UNBR "a înghețat" unele prevederi din hotărârea cu onorariile, sfârșind, în decembrie, prin a o scoate din vigoare cu totul. Informații suplimentare găsiți aici.
4. Registrul special pentru actele avocaților
Actele întocmite de avocați trebuie păstrate nu doar în evidențele profesionale proprii, ci trebuie menționate și într-un registru special înființat, mai nou. Înființarea unor registre speciale a fost chestiune impusă de modificările făcute la Legea avocaților, UNBR înființând astfel Registrul electronic al actelor întocmite de avocați și Registrul electronic al evidenței patrimoniului de afectațiune al avocaților. Mai multe detalii, în acest articol.
5. Decizia CCR privind condiția de a nu fi nedemn pentru avocatură
Raportat la unul din cazurile în care Legea nr. 51/1995 stabilește că o persoană este nedemnă să fie avocat, CCR a găsit neconstituțională sintagma "de natură să aducă atingere prestigiului profesiei" din cadrul prevederii "cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei". De ce e neconstituțională? Judecătorii au spus că nu există o enumerare concretă a infracțiunilor ce atrag nedemnitatea profesională. Decizia Curții e prezentată mai amplu în acest material.