Potrivit normelor în vigoare, prin derogare de la evaluarea pe baza principiului costului de achiziţie sau al costului de producţie, entităţile pot proceda la reevaluarea imobilizărilor corporale existente la sfârşitul exerciţiului financiar, astfel încât acestea să fie prezentate în contabilitate la valoarea justă, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluări în situaţiile financiare întocmite pentru acel exerciţiu.
În cazul în care se efectuează reevaluarea, în notele explicative, ce trebuie elaborate, obligatoriu, atât de entitățile mici, cât și de cele mijlocii și mari, vor fi prezentate următoarele informații:
- dacă a fost implicat un evaluator autorizat, potrivit legii;
- pentru fiecare categorie de imobilizări corporale reevaluată, valoarea contabilă care ar fi fost recunoscută dacă activele ar fi fost înregistrate la cost istoric;
- surplusul din reevaluare, indicând modificarea aferentă perioadei.
Până pe 31 ianuarie 2017, când Ordinul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nr. 1.802/2014 a fost modificat prin intermediul Ordinului MFP nr. 166/2017, entitățile erau nevoite să prezinte în notele explicative, separat pentru fiecare element din bilanț de natura imobilizărilor corporale reevaluate, următoarele informații:
- valoarea la cost istoric a imobilizărilor reevaluate şi suma ajustărilor cumulate de valoare sau
- valoarea la data bilanţului a diferenţei dintre valoarea rezultată din reevaluare şi cea reprezentând costul istoric şi, atunci când este cazul, valoarea cumulată a ajustărilor suplimentare de valoare.
În ceea ce privește activele imobilizate și regulile de evaluare de bază pentru acestea, noul act normativ precizează că imobilizările trebuie să facă obiectul ajustărilor de valoare, astfel încât acestea să fie evaluate la cea mai mică valoare atribuibilă acestora la data bilanţului.
Mergând mai departe cu modificările introduse vedem că, în ceea ce privește amortizarea, se stipulează că și investițiile imobiliare pentru care nu au fost găsiți încă chiriași se pot trece în conservare, în funcție de politica contabilă adoptată, entitatea înregistrând în contabilitate o cheltuială cu amortizarea sau o cheltuială corespunzătoare ajustării pentru deprecierea constatată.
Entitățile supuse auditului la data bilanțului
Potrivit reglementărilor în vigoare, sunt supuse auditului acele entități care, la data bilanțului, depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele criterii:
- totalul activelor: 16.000.000 de lei;
- cifra de afaceri netă: 32.000.000 de lei;
- numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 50.
Practic, condițiile au rămas aceleași, modificările introduse la final de ianuarie 2017 prin Ordinul MFP nr. 166/2017 făcând referire doar la eliminarea din textul legii a echivalentului în euro pentru cele două sume prezentate.
Obligaţia de auditare pentru aceste entități se aplică atunci când acestea depăşesc limitele respective în două exerciţii financiare consecutive. Totodată, entităţile respective sunt scutite de la obligaţia de auditare a situaţiilor financiare anuale dacă limitele a două dintre cele trei criterii menţionate nu sunt depăşite în două exerciţii financiare consecutive.
Noutățile din planul de conturi general
În ceea ce privește modificările operate în planul general de conturi, observăm cum contul 8031 - “Imobilizări corporale luate cu chirie” a devenit contul 8031 “Imobilizări corporale primite cu chirie sau în baza altor contracte similare”, fiind introduse totodată și conturile 4318 - "Alte contribuţii pentru asigurările sociale de sănătate" (cont în care înregistrează contribuţia datorată, potrivit legii, de alte persoane decât angajaţii, pentru asigurările sociale de sănătate), respectiv 7865 - “Venituri financiare din amortizarea diferențelor aferente titlurilor de stat” și 8031 “Imobilizări corporale primite cu chirie sau în baza altor contracte similare”.
În ceea ce privește contul 431 "Asigurări sociale", ce este un cont de pasiv și cu ajutorul căruia se ţine evidenţa decontărilor privind contribuţia angajatorului şi a personalului la asigurările sociale şi a contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate, în creditul său se înregistrează:
- contribuţia angajatorului la asigurările sociale (645);
- contribuţia angajatorului pentru asigurările sociale de sănătate (645);
- sume reprezentând alte drepturi de asigurări sociale, potrivit legii (645);
- contribuţia personalului la asigurări sociale (421, 423);
- contribuţia personalului pentru asigurări sociale de sănătate (421, 423);
- contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate datorată, potrivit legii, de alte persoane decât angajaţii (462).
În același timp, în debitul contului se înregistrează:
- sumele virate asigurărilor sociale şi asigurărilor sociale de sănătate (512);
- sumele datorate personalului, ce se suportă din asigurări sociale (423);
- sume reprezentând datorii privind asigurările sociale, prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii (758).
Soldul contului reprezintă sumele datorate asigurărilor sociale.
În fine, un alt cont modificat la final de ianuarie 2017, prin intermediul Ordinului MFP nr. 166/2017 este contul 8036 "Redevenţe, locaţii de gestiune, chirii şi alte datorii asimilate".
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa datoriilor aferente imobilizărilor primite în leasing operaţional, cu chirie, precum şi a altor datorii asimilate, datorate de către entitate pentru bunurile luate în locaţie sau cu chirie, pentru care nu se recunoaşte o imobilizare necorporală.
În debitul contului 8036 se înregistrează sumele reprezentând redevenţe, locaţii de gestiune, chirii şi alte datorii asimilate, iar în credit, valoarea datoriilor de acest gen, efectiv plătite de către entitate.
Soldul contului reprezintă contravaloarea redevenţelor, locaţiilor de gestiune, chiriilor şi altor datorii asimilate pe care entitatea le are de plătit la un moment dat.
Notă: Vă reamintim că bilanțurile pentru 2016 trebuie depuse, cu câteva excepții, până pe 30 mai 2017, unele entități având posibilitatea de a întocmi o variantă prescurtată a acestora . Aveți detalii aici și aici.