Imobil construit în regie proprie
Costul de construire a imobilului va cuprinde:
- valoarea materialelor de construcții;
- salariile angajaților implicați în construirea imobilului;
- avizele de construire;
- consultanța arhitecților, avocaților;
- dobânda bancară la împrumutul luat exclusiv pentru construirea imobilului;
- înregistrarea în valoarea imobilului se face pe baza devizelor de lucrări întocmite la sfârșitul lunii. Acestea se înregistrează în contul 231 "Imobilizări corporale în curs de execuție".
Cheltuielile cu materialele de construcții se înregistrează conform bonurilor de consum emise în momentul în care aceste materiale au fost eliberate din gestiune și trimise pe șantier.
La recepția fiecărei faze de proiectare se întocmește „Procesul-verbal de recepție provizorie” (cod 14-2-5/a). La momentul recepției finale se întocmește „Procesul-verbal de punere în funcțiune” (cod 14-2-5/b).
Imobil construit de o firmă specializată
Dacă pentru construirea imobilului se contractează o companie de construcții, înregistrarea lucrărilor se face conform contractului, la momentul recepției fiecărei faze. Facturile sunt emise de firma de construcții în momentul în care se face recepția lucrării de către beneficiar.
Recepția se face conform contractului și poate fi provizorie sau definitivă.
Note contabile: 231 "Imobilizări corporale în curs de execuție" = 404 „Furnizori” - înregistrări efectuate la recepțiile intermediare. 212 „Construcții” = 231"Imobilizări corporale în curs de execuție" - în momentul recepției finale.
Dacă bunul se achiziționează de la o persoana fizică, înregistrarea se face pe baza contractului de vânzare cumpărare, iar în loc de contul 404 se folosește contul 462 „Creditori diverși”.
Deducerea TVA-ului aferent imobilului
Dacă TVA-ul s-a dedus la momentul achiziției sau construirii imobilului, iar acesta este folosit pentru activități care sunt scutite de TVA, atunci compania trebuie să ajusteze valoarea TVA-ului.
Comentarii articol (0)