Termenul de 15 zile calendaristice pentru plata facturilor la utilități ar fi neconstituțional, potrivit Avocatului Poporului. Acesta a sesizat de curând Curtea Constituțională în această privință, potrivit unui comunicat de presă al instituției, considerând că termenul este nu doar contrar Legii fundamentale, dar și vădit dezavantajos pentru cel care plătește factura, în condițiile în care poate ajunge să fie executat silit foarte ușor.
Scadența pentru facturile la apă, canalizare, căldură și gunoi s-a micșorat, odată cu intrarea în vigoare a unor modificări la Legea nr. 51/2006, despre care v-am anunțat și noi la momentul respectiv, în acest articol. Dacă până la 25 noiembrie 2016, facturile trebuiau plătite în maxim 15 zile lucrătoare de la primire, prevederea care este în vigoare acum stabilește că facturile trebuie achitate în cel mult 15 zile calendaristice de la data când au fost emise.
Avocatul Poporului consideră însă că termenul este unul incert și depinde de o serie de factori subiectivi și greu de prevăzut, cum ar fi, de pildă, cât de repede ajunge poștașul cu factura la ușa noastră. În aceste condiții, poate deveni o problemă să ne încadrăm în termenul acela de 15 zile, mai ales că el curge de la momentul în care furnizorul emite factura, iar nu de la momentul în care o primim, așa cum era până anul trecut.
Acesta mai aduce ca argument pentru neconstituționalitatea termenului și faptul că facturile sunt, în prezent, titluri executorii. Asta înseamnă că persoanele care nu-și plătesc facturile de apă, căldură, canalizare și gunoi pot fi executate silit fără să mai fie necesar ca executorul să treacă pe la instanța de judecată. Or, în condițiile în care termenul de scadență este atât de scurt, iar factura poate ajunge la consumator foarte târziu, pericolul executării silite este cu atât mai mare, în contextul în care termenul curge de la emitere și nu de la primire.
"Având în vedere că factura constituie, în actuala reglementare, titlu executoriu, este necesară asigurarea unui just echilibru între drepturile patrimoniale ale furnizorilor și cele ale utilizatorilor de servicii publice, care pot suferi vătămări ca urmare a aplicării acestor dispoziții inechitabile", se spune în comunicatul de presă citat.
Notă: Avocatul Poporului doar a făcut o sesizare la Curtea Constituțională, ceea ce înseamnă că prevederile legale vizate în cererea sa sunt în vigoare și se aplică în continuare. Numai în ipoteza în care acestea ar fi declarate neconstituționale, am putea vorbi de o posibilă lipsire de efecte juridice a acestora, dar asta numai în funcție de critica exactă a judecătorilor constituționali.
Comentarii articol (2)