avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Este constitutionala izolarea la domiciliu prin ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Este constitutionala izolarea la domiciliu prin ordinul Ministrului Sanatatii?

Bună ziua,

As dori sa stiu daca izolarea obligatorie la domiciliu este constitutionala. Citisem o declaratie a Avocatului Poporului care spunea ca libertatile fundamentale ale persoanei nu pot fi legiferate prin ordinul Ministrului Sanatatii ci doar prin lege.

Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:57, 3 Iunie 2020
In opinia mea, nu este vorba de o incalcare a constitutiei si a drepturilor fundamentale daca este vorba de o persoana bolnava contagioasa privita in mod concret, in mod individual.
Nu trebuie facuta confuzie intre situatia de a nu iesi din casa fara declaratie in cazul persoanelor posibil clinic sanatoase necontagioase, unde era vorba de o restrictionare a drepturilor si libertatilor fundamentale, cu situatia concreta de boala contagioasa legata de o persoana determinata.
In plus, riscul de transmitere a bolii intra si in sfera ilicitului penal, domeniu in care este aparata societatea prin legea penala.

Incercati sa va ganditi cum ar fi ca cei care au ciuma sa mearga nestingheriti pe strada si sa raspandeasca boala.Nu ar avea voie sa mearga pe strada.V-am dat acest exemplu ca sa intelegeti mai clar situatia de fapt si cea juridica.
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Multumesc pentru opinie,

Spuneti ca: "Nu trebuie facuta confuzie intre situatia de a nu iesi din casa fara declaratie in cazul persoanelor posibil clinic sanatoase necontagioase, unde era vorba de o restrictionare a drepturilor si libertatilor fundamentale, cu situatia concreta de boala contagioasa legata de o persoana determinata."

Ma voi intoarce in tara din Suedia in 6 iunie. Sunt o "persoana posibil clinic sanatoasa" dar voi fi nevoit sa stau in izolare 14 zile. Exact ca si in exemplul dumneavoastra. Nu este vorba de situatia concreta de boala.

Prin urmare, este constitutionala aceasta limitare a drepturilor fundamentale?
Numai Curtea Constituțională se poate pronunța asupra constitutionalitatii unei legi , chiar daca deciziile din ultima perioada par previzibile și partizane.Pana la pronuntatea Curții pozițiile unora sau altora sunt simple opinii.
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2020
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Se pare ca Avocatul Poporului a sesizat deja Curtea Constitutionala in aceasta privinta.

[ link extern ]

Intrebarea este cand se va pronunta Curtea Constitutionala? Dupa ce va inceta starea de alerta si vor fi incalcate drepturile fundamentale a mii de oameni?

Daca Curtea Constititionala va declara ordinul ministrului neconstitutional, ce pot face impotriva statului roman care m-a obligat la inchisoare la domiciliu de 14 zile?
Insasi CCR nu are decat o simpla opinie in fata CEDO.
Dreptul.este format din opinii juridice care de multe ori se afla la limita in functie de argumentele concrete invocate.

Nu ordinul ministrului sanatatii este atacat pe neconstitutionalitate pentru ca ordinele ministrilor nu se pot cenzura pe calea exceptiei de neconstitutionalitate.
Ar fi.fost inadmisibila o astfel.de sesizare a Curtii Constitutionale si ar fi fost respinsa ca atare.
Avocatul poporului ataca in contencios constitutional legea si ordonanta de urgenta a guvernului ceea ce face ca exceptia de neconstitutionalitate sa nu fie respinsa ca inadmisibila ci sa o judece pe.fondul cauzei.
Sunt foarte putini avocati care se pricep la neconstitutionalitati si la aceste exceptii si oamenii de rand cu atat mai putin.Deci, nu ordinul ministrului este atacat la CCR

Desi exceptia de neconstitutionalitate este bine motivata de avocatul poporului, eu consider ca, nu se poate prevedea prin lege absolut tot mai ales in materie de COVID-19 unde este un anumit vid stiintific sub aspect medical.
Daca nu sti azi ce va fi maine nu ai cum sa faci prin lege modificari zilnice sau la cateva zile adica sa convoci parlamentul zilnic sa adopte modificari legislative in situatia in care exista urgenta de a se rezolva aspectele de ordin medical.Din acest motiv exista mai multe acte normative printre care si ordinele de ministru.De cate ori exista urgenta in luarea unor masuri prevazute de lege se pot emite ordine de ministru.

Eu nu am convingerea ca se va admite exceptia de neconstitutionalitate invocata de avocatul poporului.Pot exista mai multe opinii juridice in acest caz si exista si versiunea respingerii exceptiei chiar daca este bine motivata.

Este bine sa intelegeti ca, desi CCR este apolitica, potrivit legii, curtea este formata din oameni politici care nu sunt activi politic la momentul cand judeca o sesizare dar judecatorii sunt numiti pe criterii politice.In majoritatea cazurilor ei se regimenteaza politic inapoi in partidul de la care au plecat dupa ce le inceteaza mandatul de judecator.
In aceste conditii, se poate trage concluzia ca exista si influiente politice desi curtea este apolitica conform legii.

Avocatul poporului are dreptate cand sustine ca drepturile si libertatile fundamentale nu se pot restrange prin ordin al ministrului insa baza ordinului il.constituie insasi legea.
Este un subiect foarte delicat si variantele pot fi mai multe mai ales ca se spune ca, acolo unde sunt doi juristi exista trei opinii...
Este o vorba judecatorilor, procurorilor si a avocatilor...care este perfect aplicabila si in situatia juridica care va preocupa.

Cat priveste ipoteza ca s-ar ajunge la neconstitutionalitate, ipoteza dorita de dvs., efectele juridice ale deciziei CCR se vor produce pentru viitor si nu veti obtine despagubiri de la statul roman.De la.data pronuntarii deciziei pana la data publicarii ei in monitorul oficial, data la.care isi va produce efectele juridice, vor mai trece cateva zile.

Nu cred ca o pot judeca mai repede de 7 zile si pana sa o motiveze va mai dura cateva zile, cel putin vreo 5 zile.Publicarea deciziei se va face si ea in cateva zile dupa ce va fi motivata.
Deci, ar dura vreo 15 zile in cea mai rapida ipoteza posibila.

Daca exceptia de neconstitutionalitate se va respinge ca neantemeiata se va publica in cateva luni probabil.

Curtea Constitutionala va avea argumente suficiente ca sa respinga aceasta exceptie de neconstitutionalitate, desi, repet, motivarea este bine argumentata.

Sa stiti ca nici eu nu sunt de acord cu tot ce se dispune in privinta izolarii in cazul dvs. dar in acest moment este o masura de protectie necesara intr-o societate democratica pentru ca se urmareste protectia interesului general.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iunie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Sesizare de neconstituționalitate interval interval Buna ziua, O lege este in vigoare. Daca consider ca are prevederi anticonstitutionale, pot sa o conestez la Curtea Constitutionala? Multumesc pentru ... (vezi toată discuția)
Ordonanþa de urgenþã nr. 91/2013 DanaBrasov DanaBrasov Buna ziua. va rog sa-mi spuneti daca Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2013 este in vigoare. Stiu ca,la un moment dat, a fost declarata ... (vezi toată discuția)
Avocatul poporului vs. sistemul medical din romania in cauza covid-19 pe motiv de verificare a existentei sau inexistentei torturii in spitalele covid CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Mai multe spitale COVID, monitorizate de Avocatul Poporului pentru a se stabili daca a existat sau nu tortura in aceste spitale, este un subiect care mie imi ... (vezi toată discuția)