Persoanele care dețin clădiri și/sau terenuri pe teritoriul țării datorează anual un impozit, care se achită în contul bugetului local al comunei, oraşului, municipiului sau sectorului (pentru Bucuresti) în care este amplasată clădirea sau terenul.
Din 2016, în Codul fiscal a apărut o prevedere conform căreia impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în interiorul orașelor, poate fi majorat chiar și de cinci ori: "Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan", scrie la articolul 489 din actul citat.
O astfel de măsură a fost adoptată joi și de Primăria Capitalei, în cadrul ședinței Consiliului General al Municipiului București, cu scopul de a-i determina pe bucureșteni să își întrețină proprietățile sau să le redea circuitului economic sau comercial, astfel încât "să nu mai existe terenuri sau clădiri neîngrijite, părăginite, mizere".
"Ca un prim pas, în această direcție, vă propun azi (ieri, n. red.) un proiect de hotărâre prin care împuternicim sectoarele să aplice majorări de până la 500% la impozitul pentru terenurile neîngrijite, lăsate în paragină, de pe raza acestora. Această posibilitate este prevăzută în Codul Fiscal, noi doar formalizăm punerea ei în aplicare", a declarat Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, la începutul ședinței de joi.
Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor aflate într-o stare de degradare, precum și întreaga metodologie de aplicare a prevederilor din Codul fiscal vor fi stabilite de consiile locale ale Capitalei, urmând a fi introdus și un sistem de amenzi pentru proprietarii care nu-și întrețin fațadele clădirilor, astfel încât acestea să aibă un aspect decent.
"(...) Mă refer în special la clădirile, multe dintre ele monumente istorice, care sunt pline de grafitti sau a căror tencuială se desprinde, ceea ce dincolo de aspectul inestetic pune în pericol și trecătorii", a precizat Firea.
Pe lângă proprietarii clădirilor degradate sau a terenurilor neîngrijite, consiliile locale pot aplica impozite mărite cu 500%, în baza prevederilor din Codul fiscal, și celor care nu își lucrează terenul agricol situat în afara orașelor. Concret, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu până la 500% începând cu al treilea an.