Din acest an există doar trei contribuții sociale obligatorii, față de șase, câte erau până la finele anului 2017, reiese din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Documentul a fost publicat în noiembrie 2017 în Monitorul Oficial, astfel că se aplică de la 1 ianuarie 2018.
Mai exact, este vorba de următoarele contribuții obligatorii:
-
contribuția la pensii pentru condiții normale de muncă, în cotă de 25%, ce este în totalitate în sarcina salariatului;
- dacă este vorba de condiții deosebite de muncă, angajatorul are în sarcină o cotă suplimentară de 4% (deci 29% în total, salariat + angajator);
- dacă este vorba de condiții speciale de muncă, angajatorul are în sarcină o cotă suplimentară de 8% (deci 33% în total, salariat + angajator);
- contribuția la sănătate, în cotă de 10%, ce este în totalitate în sarcina salariatului;
- contribuția asiguratorie pentru muncă, în cotă de 2,25%, ce este în totalitate în sarcina angajatorului.
Concret, pentru salariații care lucrează în condiții normale, se datorează CAS de 25%, însă dacă este vorba de condiții mai grele de muncă, se datorează CAS de 29% sau 33%. Cu alte cuvinte, angajatorul datorează CAS, împreună cu salariatul, numai când vine vorba de condiții mai grele de muncă.
Referitor la CAM, aceasta înglobează celelalte patru contribuții sociale existente până luna trecută. Mai precis, contribuția asiguratorie pentru muncă este formată din fostele contribuții pentru șomaj, concedii medicale, riscuri profesionale și creanțe salariale. Banii strânși din contribuția asiguratorie pentru muncă (2,25%) sunt împărțiți după cum urmează:
- 15% se duce la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale;
- 20% se duce la bugetul pentru șomaj;
- 5% se duce la Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale;
- 40% se duce la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata concediilor medicale;
- 20% se duce la bugetul de stat, într-un cont distinct.
În esență, asta înseamnă că, în mod normal, doar salariatul datorează CAS și CASS, dar că angajatorul se ocupă de calcularea, reținerea și plata lor către stat. Apoi, contribuția asiguratorie pentru muncă este exclusiv în sarcina angajatorilor. Până zilele trecute, în afară de contribuția la șomaj, ce era suportată în mod egal de salariat și angajator, contribuțiile pentru concedii medicale, riscuri profesionale și creanțe salariale cădeau numai în sarcina angajatorului.
Din 2018, angajatorul datorează pentru un salariat un total minim de 37,25% (condiții normale de muncă), față de 39,25%, cât era totalul minim până la finele lui 2017. Pentru condiții mai grele de muncă, totalul ajunge la 41,25% sau la 45,25%.
În concluzie, pe scurt: | ||
CAS | Datorată doar de salariat. | Plătită efectiv de angajator. |
CASS | Datorată doar de salariat. | Plătită efectiv de angajator. |
CAM | Datorată doar de angajator. | Plătită efectiv de angajator. |
La fel ca până acum, din 2018 doar angajatorul calculează, reține și plătește contribuțiile sociale. Salariații NU au nicio obligație în acest sens. |
Ce contribuții sociale au existat până la 31 decembrie 2017
Până la 31 decembrie 2017, totalul contribuțiilor sociale ajungea, mai precis, cel puțin la 39,25%, însă, în funcție de condițiile de muncă ale unui salariat, totalul putea ajunge chiar și la 49,95%. Vechiul tablou al contribuțiilor sociale arăta cam așa:
- contribuția la sănătate: cotă totală de plată de 10,7% (salariat + angajator);
- contribuția pentru concedii medicale: cotă totală de plată de 0,85% (doar angajatorul);
- contribuția pentru accidente de muncă și boli profesionale: cotă totală de plată între 0,15% și 0,85% (doar angajatorul);
- contribuția la pensii: cotă totală de plată între 26,3% și 36,3% (salariat + angajator);
- contribuția la șomaj: cotă totală de plată de 1% (salariat + angajator);
- contribuția pentru creanțe salariale: cotă totală de plată de 0,25% (doar angajatorul).
Notă: Calcularea, reținerea și plata CAS (cotele noi), CASS (cota nouă) și CAM se fac efectiv din luna februarie 2018, pentru veniturile aferente lunii ianuarie 2018. Astfel, pentru veniturile aferente lunii decembrie 2017 (pentru care se vor plăti contribuții în ianuarie 2018), se vor aplica vechile șase contribuții sociale și cotele aferente.