În prezent, Codul fiscal oferă contribuabililor posibilitatea de a redirecționa către ONG-uri, asociații, fundații etc o sumă ce reprezintă 2% din impozitul pe venit pe care îl datorează statului.
Mai precis, actul normativ prevede că suma reprezentând până la 2% din impozitul pe venit poate să fie donată unei entități nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii, unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private.
Pentru ca societatea civilă să aibă posibilitatea să obțină finanțări mai mari decât cele provenite din redirecționarea a 2% din impozit, așa cum se întâmplă acum, Ministerul Finanțelor Publice lucrează la un sistem de deduceri personale, care include sponsorizări ale ONG-urilor sau donații pentru cauze umanitare.
Potirvit unui comunicat remis recent redacției noastre, mai mulți specialiști, cooptați în grupuri de lucru, analizează fie păstrarea sistemului actual de redirecționare a 2% din impozit, fie introducerea donației în sistemul de deduceri personale din venitul global al contribuabilului.
"În viitorul sistem, sumele donate ar putea fi deduse integral în limita a 1000 lei/membru al gospodăriei (familiei)", scrie în documentul citat. Asta în condițiile în care Executivul intenționează să regândească sistemul de impozitare a veniturilor obținute de persoanele fizice, prin introducerea unui impozit pe venitul global pe gospodărie, de la anul.
Totodată, potrivit proiectului ce urmează să fie supus dezbaterii publice, deducerea personală acordată acum salariaților ar urma să dispară, fiind totuși introduse alte tipuri de deduceri ce ar fi luate în calcul la stabilirea impozitului pe veniturile globale ale gospodăriei (cu cotă de 10%, față de 16%, cât este acum cota impozitului pe venit) - detalii, aici.
Notă: Redirecționarea a maximum 2% din impozitul pe venitul realizat în 2016 se poate face la Fisc până cel târziu pe 25 mai 2017, prin depunerea formularului 230. Totodată, cei care au obținut anul trecut venituri din activități independente (persoane fizice autorizate, în special), pot opta să transfere cei 2% completând datele necesare în formularul 200.
Atenție! Proiectul anunțat de Finanțe nu se aplică la acest moment. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie dezbătut public, apoi aprobat de legiuitor și publicat în Monitorul Oficial.