Astfel, fiecare societate stabileşte singură:
- mărimea dividendelor (care se plătesc din beneficii reale, subliniază Legea societăţilor nr. 31/1990);
- timpul plăţii;
- modul/formele de plată, unde este cazul (în numerar, la casierie, fără depăşirea plafonului zilnic, prin virament, prin conversia în acţiuni/obligaţiuni etc.).
Totuși, reglementările legale nu permit companiilor să acorde dividende oricând, ci ele le obligă să respecte anumite condiții înainte de a putea repartiza profitul către asociați. Acordarea incorectă a dividendelor poate duce la probleme grave cu legea, faptele ce vizează acest gen de operațiuni fiind pedepsite chiar cu închisoarea.
Când se pot distribui dividende?
Acționarii nu pot să decidă distribuirea de dividende, chiar dacă au într-un an profit contabil, până nu se acoperă pierderile contabile anterioare.
Dividendele se pot acorda doar după aprobarea situațiilor financiare. Acordarea de dividende înainte de aprobarea situațiilor financiare poate duce la inculparea administratorilor și acordarea de pedepse cu închisoarea între unu și cinci ani, dacă societatea nu avea posibilitatea de a acorda dividende (nu avea profit nerepartizat).
Aceeași pedeapsă există și în cazul în care compania distribuie dividende fictive generate de o evidență incorectă a contabilității.
Dividendele repartizate deținătorilor, propuse sau declarate după data bilanțului, precum și celelalte repartizări similare efectuate din profit, nu trebuie recunoscute ca datorie la data bilanțului.
Plata de dividende implică o dublă impunere a profitului companiei. Compania plătește impozit pe profit, iar acționarul impozit pe dividende. De aceea sunt acționari care preferă să țină profitul la dispoziția companiei, sperând că acești bani vor ajuta la obținerea unor profituri mai mari. În principiu, acordarea de dividende determină scăderea acțiunii cu valoarea dividendului acordat.
Dacă la sfârșitul exercițiului financiar compania are cheltuieli de dezvoltare neamortizate, se pot face distribuiri de dividende doar suma din profit ce depășește valoarea cheltuielilor de constituire neamortizate.
Plata dividendelor nete cuvenite acționarilor este supusă prevederilor generale în materia prescripției, astfel încât dividendele neîncasate în termen de trei ani de la data la care a început procesul de plată nu se mai plătesc.
Legislație: art. 184, art. 348 Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 1.802/2014; art. 111, art 272^1 Legea societăților.
Notă: Acest articol face parte dintr-o serie de materiale dedicate distribuirii de dividende pentru 2016. Toate articolele pot fi citite aici.
Comentarii articol (1)