Prin intermediul unei decizii publicate recent, CJUE oferă autorităților naționale posibilitatea de a obliga compania Uber să obțină autorizațiile și licențele solicitate și celorlalți transportatori autorizați, cazul taximetriștilor, situație în care ar apărea anumite aspcte de îndeplinit și pentru șoferii parteneri ai companiei.
Practic, aceștia ar trebui să urmeze procedura de autorizare valabilă și în cazul taximetriștilor, reglementată în țara noastră prin Legea nr. 38/2003. În primul rând, trebuie să amintim că cei care practică o astfel de profesie trebuie să aibă un cazier "curat", în care să nu aibă înscrise anumite mențiuni. Mai precis, din certificatul de cazier judiciar al conducătorului auto care practică profesia de taximetrist trebuie să rezulte că acesta nu a fost condamnat pentru:
- infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice;
- infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri;
- infracţiuni contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale;
- infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile;
- infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale;
- infracţiuni contra patrimoniului.
În plus, conducătorul auto trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea practica transportul de persoane în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere, după cum urmează:
- să aibă permis de conducere categoria B valabil, cu o vechime de cel puţin doi ani;
- să deţină certificat de atestare profesională valabil;
- să fie apt din punct de vedere medical şi psihologic;
- să aibă vârsta minimă de 21 de ani.
Atestarea profesională a șoferilor
Odată îndeplinite condițiile de mai sus, șoferul trebuie să obțină de la Autoritatea Rutieră Română (ARR) pe raza căreia activează un certificat de atestare profesională, în urma promovării unui test grilă. De altfel, pentru susținerea acestui test, conducătorul auto trebuie să prezinte la ARR următoarele documente:
- dovada absolvirii unui curs de pregătire profesională pentru practicarea transportului de persoane în regim de taxi sau a transportului în regim de închiriere, cu o durată maximă de până la trei luni;
- dovada plăţii în contul agenţiei ARR a taxei privind testarea.
De asemenea, potrivit documentului citat, conducătorii auto care vor să urmeze cursurile de pregătire profesională, în vederea obţinerii certificatului de atestare profesională, necesar practicării activităţii de transport de persoane în regim de taxi sau în regim de închiriere, trebuie să prezinte următoarele documente:
- cerere-tip;
- copie de pe permisul de conducere valabil;
- certificat de cazier judiciar în care să nu fie înscrise mențiuni;
- copie de pe carnetul de muncă, dacă există;
- copie de pe actul de identitate;
- dovada că sunt apţi medical şi psihologic pentru transportul de persoane.
De altfel, odată obținut certificatul de atestare profesională, acesta se eliberează pe o perioadă nedeterminată, cu viza obligatorie la cinci ani și cu condiția ca șoferul să facă dovada că este apt din punct de vedere medical şi psihologic pentru transportul public de persoane şi deţine permis de conducere corespunzător.
Notă: În acest articol am explicat pașii pe care trebuie să îi urmeze o firmă pentru a deveni transportator autorizat în România, situație în care s-ar putea regăsi și Uber, în urma deciziei formulate de CJUE.
Comentarii articol (7)