Legea nr. 110/2017 pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a art. 41 din Legea asistenței sociale nr. 292/2011 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 389 din 24 mai 2017 și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018.
Actul normativ impune angajarea de personal de specialitate, care să înțeleagă și să vorbească limba minorităţilor naţionale, în spitalele din localitățile în care cetăţenii minorităţilor naţionale fie au pondere de peste 20%, fie numărul lor este de peste 5.000 de persoane.
Concret, la articolul 7 din legea privind reforma în sănătate, acolo sunt enumerate principiile care stau la baza asistenței de sănătate publică, va fi stipulată, de la anul, și "asigurarea în unitățile sanitare și a personalului de specialitate de asistență medicală sau socială, după caz, cunoscător al limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii minorităților naționale fie au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, fie numărul lor este de cel puțin 5.000, cu respectarea celorlalte prevederi din fișa postului".
În egală măsură, va fi modificată corespunzător și legea asistenței sociale, care va impune asigurarea de personal cunoscător al limbii minorităților în unitățile de asistență socială din localitățile în care persoanele de altă etnie decât cea română au o pondere de peste 20% sau însumează peste 5.000 de persoane.
Practic, vizate sunt centrele de plasament, cele pentru îngrijirea persoanelor vârstnice sau a celor cu handicap, printre altele. Cât despre localitățile în care se vor aplica efectiv noile măsuri, ne putem gândi, în primul rând, la cele din județele Harghita, Covasna sau Mureș, unde există o comunitate foarte importantă de maghiari.
Comentarii articol (1)