avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... afisajul bilingv in scoala
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

afisajul bilingv in scoala

as vrea sa stiu daca e OBLIGATORIU afisajul bilingv in scolile publice de stat. Ma refer la : inscrptia scolii, a cabinetelor si ceea ce se afla in scoala .As vrea sa stiu si care sunt legile care impun acest lucru daca e obligatoriu.
Cel mai recent răspuns: ioan comsa , utilizator 20:05, 24 Mai 2010
Cred ca ar fi bine daca ati detalia problema,incepand sa ne comunicati unde se intampla acest lucru,care initial pare a fi legal daca se petrece intr-o zona unde se afla si cetateni maghiari,de exemplu
legea nr.215/2001
"ART. 76
(1) În raporturile dintre cetăţeni şi autorităţile administraţiei publice locale se foloseşte limba română.
(2) În unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, în raporturile lor cu autorităţile administraţiei publice locale, cu aparatul de specialitate şi organismele subordonate consiliului local, aceştia se pot adresa, oral sau în scris, şi în limba lor maternă şi vor primi răspunsul atât în limba română, cât şi în limba maternă.
(3) În condiţiile prevăzute la alin. (2), în posturile care au atribuţii privind relaţii cu publicul vor fi încadrate şi persoane care cunosc limba maternă a cetăţenilor aparţinând minorităţii respective.
(4) Autorităţile administraţiei publice locale vor asigura inscripţionarea denumirii localităţilor şi a instituţiilor publice de sub autoritatea lor, precum şi afişarea anunţurilor de interes public şi în limba maternă a cetăţenilor aparţinând minorităţii respective, în condiţiile prevăzute la alin. (2).
(5) Actele oficiale se întocmesc în mod obligatoriu în limba română." :)
Multumesc celor care mi-au raspuns. Problema a plecat de la un fapt concret, o scoala din Tg Mures unde un grup de parinti au reclamat directiunii lipsa inscriptionarii bilingve.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Monitorul oficial savali10 savali10 Se poate publica Monitorul Oficial judetean si in limba maghiara? (vezi toată discuția)
Limba in care se redacteaza contractele administratiei publice locale INA_FM INA_FM Buna ziua! Este considerat legal un contract incheiat doar in limba maghiara intre o institutie a administratiei publice locale si o asociatie din ... (vezi toată discuția)
Autorizatie traducator autorizat Carmen Viorica Pop Carmen Viorica Pop Buna ziua/seara tuturor, Am gasit foarte interesante discutiile de pe acest forum referitoare la autorizatia de traducator autorizat dar pe mine nu m-a ajutat ... (vezi toată discuția)