1. Salariații își pot deduce abonamentele de sănătate din sistemul privat
De la 1 februarie 2017, salariații sunt încurajați să își facă abonamente de sănătate în sistemul medical privat, în condițiile în care aceștia își pot deduce, în anumite condiții, această cheltuială. Concret, salariații care au abonamente de sănătate la clinici private pot obține o deducere a impozitului în limita echivalentului în lei a 400 de euro pe an. Aflați de aici cam ce sumă poate scuti, concret, salariatul.
2. Abonamentele medicale suportate de angajator pentru salariați au devenit venituri neimpozabile
Până în vara lui 2017, Codul fiscal stabilea ca venituri neimpozabile, în sensul impozitului pe venit, primele de asigurare voluntară de sănătate, în limita a 400 euro/an/persoană. Din iulie 2017 însă, în această categorie au fost adăugate și serviciile medicale sub formă de abonament, ceea ce înseamnă că acestea nu reprezintă avantaj de natură salarială și nu intră în baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii dacă, împreună cu primele de asigurare voluntară de sănătate, nu depășesc echivalentul în lei al sumei de 400 euro/an pentru fiecare angajat. În acest articol sunt toate detaliile.
3. CASS pentru pensionari este plătită de stat, nu din pensii
De la 1 februarie 2017, pentru contribuția la sănătate a pensionarilor, banii nu mai sunt opriți din pensie, ci sunt achitați din bugetul de stat. Astfel, suma reținută până acum pentru sănătate ajunge, începând din februarie 2017, în buzunarele pensionarilor. Prin urmare, în prezent, niciunui pensionar din sistemul public nu i se mai opresc bani din pensie pentru sănătate, CASS (contribuția de sănătate) fiind suportată din banii statului. Mai multe informații citiți aici.
4. Persoanele cu handicap pot primi îngrijiri și de la asistenți personali profesioniști
Din augut 2017, persoanele cu handicap grav sau accentuat care nu au unde locui, nu obțin venituri sau acestea sunt sub nivelul salariului mediu pe economie pot fi îngrijite de acum și de un asistent personal profesionist. Potrivit legislației în vigoare, adultul cu handicap nu trebuie să scoată niciun ban din buzunar pentru a beneficia de un astfel de asistent. Acesta din urmă va lucra cu contract de muncă la serviciile sociale publice sau private, iar sumele necesare acoperirii cheltuielilor lunare de hrană, echipament, materiale igienico-sanitare, precum și sumele aferente acoperirii cheltuielilor de locuit vor veni de la bugetele locale. Explicații pe larg sunt aici.
5. Certificatele de handicap pentru copii au de acum termene diferite de valabilitate
Certificatele de încadrare în grad de handicap pentru copii au din vara lui 2017 termene de valabilitate diferite, în funcție de situația concretă. Concret, certificatele sunt valabile între șase luni și doi ani, în funcție de cum stabilește comisia pentru protecția copilului. În plus, copiii cu handicap grav care au nevoie de îngrijiri paliative (adică tratamentul care doar ameliorează pentru scurt timp starea de sănătate) nu mai trebuie să meargă anual la comisia de evaluare, pentru că certificatele obținute de acum încolo sunt valabile până la 18 ani. Puteți citi mai multe despre subiect aici.
Din 2018, în spitalele din localitățile României în care există o comunitate importantă de etnici este angajat personal de specialitate, care să cunoască limba minorităților naționale. Concret, vorbim despre angajarea de personal de specialitate, care să înțeleagă și să vorbească limba minorităţilor naţionale, în spitalele din localitățile în care cetăţenii minorităţilor naţionale fie au pondere de peste 20%, fie numărul lor este de peste 5.000 de persoane. Mai multe informații, aici.
Printr-o decizie luată la început de noiembrie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că cei care au nevoie de spitalizare sau alte feluri de îngrijire medicală din cauza faptei altcuiva nu trebuie să scoată bani din propriul buzunar ca să acopere costurile acestor îngrijiri. Acele cheltuieli sunt recuperate ulterior de cei care au acordat asistența medicală de la cel vinovat. Interpretarea deciziei Curții este disponibilă aici.
8. Mai multe persoane beneficiază în 2018 de servicii medicale fără să plătească CASS
Din 2018, și tinerii de până în 26 de ani care obțin venituri (ca salariați, de pildă) sunt scutiți de plata contribuției la sănătate și beneficiază de serviciile medicale, atâta timp cât veniturile respective nu depășesc valoarea unui salariu minim brut pe țară. Așadar, vorbim despre extinderea listei cu categorii de persoane care nu datorează statului CASS. Vedeți aici ce alte persoane pot beneficia de servicii medicale fără să achite contribuția.
Din septembrie 2017, serviciile medicale sub formă de abonament suportate de către angajatori pentru angajații proprii nu mai sunt incluse în baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale, atât timp cât acestea nu depășesc, împreună cu primele de asigurare voluntară de sănătate, echivalentul în lei al sumei de 400 de euro. Asta în condițiile în care, de la finalul lunii iulie 2017, serviciile medicale sub formă de abonament nu mai intră nici în baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii. Găsiți aici toate detaliile necesare.
10. Plata CASS pentru românii fără venituri
Majorarea salariului minim, de la 1.450 la 1.900 de lei, și a cotei CASS, de la 5,5% la 10%, aplicabile de la 1 ianuarie 2018, duc la o majorare semnificativă a sumelor pe care trebuie să le achite românii fără venituri care vor să beneficieze de servicii medicale în sistemul sanitar de stat. Potrivit legislației în vigoare, cei care n-au venituri lunare, dar care vor să beneficieze de servicii medicale publice pot să achite CASS fie lunar, fie în momentul în care accesează serviciile medicale din sistemul sanitar de stat. Toate detaliile sunt aici.
11. Românii își pot face asigurări facultative pentru concedii medicale
Din 19 decembrie 2017, persoanele interesate își pot face o asigurare facultativă pentru concedii și indemnizații medicale la stat, în baza unui contract. Explicații suplimentare găsiți aici.
12. Concediul medical poate fi obținut acum și online
Tot de la data menționată anterior, certificatele de concediu medical pot fi eliberate și electronic, prin intermediul e-mailului. Astfel, hârtia de concediu medical va putea fi primită și pe mail de către pacient. Iar problema semnăturii de pe aceasta se rezolvă prin folosirea de către medici a semnăturii electronice. Detalii, aici.
13. Salariații datorează singuri CASS din 2018
În urma unei reorganizări decise de Guvern, contribuția la sănătate este datorată numai de salariați începând din ianuarie 2018. Astfel, din două cote (5,2% și 5,5%) am rămas cu una singură (10%).
Comentarii articol (0)