Articol scris de Adriana Pantelimon, junior associate la Nicolescu Attorneys at Law.
În lipsa unei înțelegeri între părți, în conformitate cu articolul 2.290 din Codul civil, obligația de plată a fideiusorului se va compune din: obligația principală, accesoriile (de exemplu: dobânzi, penalități etc.), cheltuieli ulterioare notificării fideiusorului de către creditor, cheltuieli aferente cererii de chemare în judecată a fideiusorului și, în măsura în care creditorul îl va înștiința pe fideiusor din timp, și cheltuieli de judecată și de executare silită avansate de acesta în cadrul procedurilor îndreptate împotriva debitorului principal.
Efectele fideiusiunii între creditor și fideiusor
În conformitate cu articolul 2.293 din Codul civil, fideiusorul este ținut să îndeplinească obligația debitorului numai dacă acesta din urma nu o execută. În cazul în care creditorul solicită direct de la fideiusor ceea ce ar trebui să execute debitorul, acesta poate invoca, în măsura în care nu a renunțat la aceste drept, beneficiul de discuțiune, adică va solicita creditorului să urmărească mai întâi bunurile debitorului și abia apoi să procedeze la urmărirea bunurilor lui. În acest sens, fideiusorul este obligat să indice creditorului bunurile urmăribile ale debitorului și să avanseze și cheltuielile necesare urmăririi acestora.
Potrivit articolului 2.297 din Codul civil, atunci când mai multe persoane s-au constituit fideiusori ai aceluiași debitor pentru aceeași datorie, fiecare dintre ele este obligată la întreaga datorie și va putea fi urmărită ca atare. Prin excepție, în situația în care fideiusorii nu au renunțat la beneficiul de diviziune, aceștia pot solicita creditorului să își dividă mai întâi datoria și să solicite de la fiecare partea ce i se cuvine în urma divizării. În acest caz, dacă la momentul la care s-a obținut diviziunea unul dintre fideiusori era insolvabil, partea acestuia va fi suportată proporțional de către toți ceilalți. Totuși, dacă insolvabilitatea apare după ce a intervenit diviziunea, aceasta va fi suportată de către creditor.
Ambele beneficii puse la dispoziția fideiusorilor, respectiv cel de discuțiune și cel de diviziune, nu vor mai putea fi invocate dacă fideiusorii se vor obliga față de creditor în calitate de fideiusori solidari.
În conformitate cu dispozițiile articolului 2.302 din Codul civil, creditorul este obligat să ofere fideiusorului, la cererea acestuia, orice informații utile asupra conținutului și modalităților obligației principale și asupra stadiului executării acesteia.
Efectele fideiusiunii între debitor și fideiusor
În cazul în care fideiusorul plătește datoria debitorului, articolul 2.305 din Codul civil stabilește că acesta se va subroga în drepturile creditorului. În atare situație, fideiusorul care s-a obligat cu acordul debitorului poate cere acestuia tot ceea ce a plătit, și anume capitalul, dobânzile și cheltuielile, precum și daunele-interese pentru repararea oricărui prejudiciu pe care acesta l-a suferit din cauza fideiusiunii. El poate, de asemenea, să ceară dobânzi pentru orice sumă pe care a trebuit să o plătească creditorului, chiar dacă datoria principală nu producea dobânzi.
O situație diferită se naște în momentul în care fideiusorul care s-a obligat fără consimțământul debitorului. În acest caz, acesta nu poate recupera de la debitor decât ceea ce el ar fi fost ținut să plătească, inclusiv daune-interese, dacă fideiusiunea nu ar fi avut loc, afară de cheltuielile subsecvente notificării plății, care sunt în sarcina debitorului.
Efectele fideiusiunii între mai mulți fideiusori
Atunci când mai multe persoane au dat fideiusiune aceluiași debitor și pentru aceeași datorie, fideiusorul care a plătit datoria are drept de regres împotriva celorlalți fideiusori pentru partea fiecăruia. În situația în care unul dintre fideiusori este insolvabil, partea ce revine acestuia se divide proporțional între ceilalți fideiusori și cel care a plătit.
Concluzie
Fiind o garanție personală, fideiusiunea îi expune total pe cei care au constituit-o la riscul urmăririi silite a întregului lor patrimoniu.
Comentarii articol (2)