Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor a apărut luni în Monitorul Oficial și se va aplica efectiv din 28 septembrie 2018.
Una dintre noutățile incluse în acest document, ce va înlocui actualul cadru legal stabilit prin Legea nr. 230/2007, este reglementarea posibilității chiriașilor din blocuri de a forma asociații. Practic, asociațiile de chiriași se vor putea constitui și organiza în baza regulilor stabilite de Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații.
Astfel, asociația de chiriași va reprezenta o „formă de asociere autonomă și fără scop lucrativ a chiriașilor dintr-un condominiu în scopul reprezentării intereselor lor în raporturile cu proprietarii, precum și cu alte persoane juridice sau persoane fizice”, așa cum prevede noua lege.
„Proprietarii condominiilor, persoane fizice sau juridice, destinate în întregime închirierii, în care sunt constituite asociații de chiriași, pot să încredințeze asociațiilor de chiriași administrarea părților comune din condominiu. Administrarea părților comune (...) se face numai în baza unui contract de dare în administrare semnat între proprietar și asociația de chiriași, numai cu acordul majorității chiriașilor membri ai asociației de chiriași”, scrie în actul citat.
Totuși, activitățile desfășurate de asociațiile de chiriași vor fi limitate doar la cele stabilite prin contractul de dare în administrare. În rest, în lipsa unui acord scris al proprietarului, asociațiile de chiriași nu vor putea să facă modificări constructive, să schimbe destinația proprietății comune din condominiu, să înstrăineze sau să închirieze bunurile sau spațiile comune.
Comentarii articol (3)